måndag 5 juli 2010

Att se hela verkligheten - även det positiva!

125 år efter Berlinkongressen firar 17 länder i Afrika 50 års jubileum av sin självständighet. Kongo är ett av dessa länder. Det är många frågor som inställer sig då man betänker hur det var för 125 år sedan och för 50 år sedan!

De tidningar och nyhetsmedia som uppmärksammat Kongos 50 åriga självständighet den 30 juni i år, beskriver alla ett land i kaos, kris och utan hopp för framtiden! Märkligt! Var finns alla de positiva händelser och alla personer som bär landet framåt? Jag är medveten om att det är en komplicerad och svår situation som landet befinner sig i, men att inte se ett enda positivt värde att lyfta, är inte korrekt!

Titta på hälsovården; av alla länder i centrala Afrika, är det Kongo som har den bästa organisationen och planeringen av förebyggande hälsovårdsinsatser! Detta nämns inte alls.

Titta på den hälsovårdspersonal som valt att stanna kvar i landet, för att arbeta för bättre hälsa för alla; de är kompetenta, de gör ett gott arbete och de slåss för att övertyga oss andra i världen om att det går att göra ett gott arbete med små resurser! Detta nämns inte alls.

Titta på de enskilda människornas uthållighet, tro på sitt land och på en framtid, som även om den inte blev ”strålande” som man hoppades innan valet 2006, de ändå tror på! Detta nämns inte alls.

Titta på (och låt Dig beröras!) av den glädje och värme som människorna utstrålar och den gästfrihet Du möts av som besökare! Detta nämns inte alls.

Märkligt, tycker jag, som ser många positiva händelser och skäl till hopp för framtiden!

Så har Världsbanken och Internationella valutafonden ”gratulerat på 50 årsdagen” med en skuldavskrivning som motsvarar ca 95 miljarder kronor. Beslutet togs den 1 juli, men visst kan man väl tolka det som en senkommen present!? Kanada reserverade sig mot beslutet, men annars var alla positiva till det. (Kanada protesterar p.g.a. en diskussion om gruvrättigheter för ett kanadensiskt företag! Visst vore det intressant att undersöka den frågan!)

Kongos finansminister bedömer att skuldavskrivningen frigör statligt kapital till ”infrastruktur, hälsovård och sociala investeringar”.

Låt oss hoppas att finansministern får rätt! Låt oss våga se det positiva och ge vårt bidrag för att stärka det som behöver stöd!

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.