söndag 14 april 2013

Vatikanen skall moderniseras



Igår tillkännagav den nye påven, Franciskus, att han vill genomföra grundläggande reformer av Vatikanen, dess organisation och arbetsmodell. Arbetet startar med kurian, som motsvarar en regering. Till att genomföra detta arbete har påven utsett 8 kardinaler, varav en kommer från Afrika; från Demokratiska Republiken Kongo! Det är ärkebiskopen i Kinshasa, Laurent Monsengwo, som är kardinal sedan 2010.

Laurent Monsengwo, föddes 1939 i Mongobele, inte långt från Bokoro och Semendua. Han är känd av de flesta svenskar som arbetat i området. Han tillhör den ”kungliga familjen” av basakatafolket och är därmed också släkt med några av mina och andras kollegor från tiden i Kongo. Efter studier i Nioki, gick han ”petit seminaire”, (gymnasienivå för blivande präster) i Bokoro och fortsatte sedan sina studier till präst. Han har tjänstgjort i Inongo, Kisangani och nu i Kinshasa sedan 2007.

Laurent Monsengwo är känd för att var orädd och tydlig i sin kritik av landets ledare. Han hade en viktig roll i Kongo den period då den förre presidenten Mobutu försökte hålla sig kvar vid makten. Fotot visar Monsengwo i sin roll som kritiker av landets ledare och de utsattas försvarare.

Jag anar att många i basakataområdet känner stolthet idag, både katoliker och protestanter delar glädjen!

torsdag 11 april 2013

Förberedelser för en insats i Kongo

Efter Säkerhetsrådets beslut fortsätter förberedelserna för insatsen.

FN har kontaktat de länder som är villiga att bidra med soldater och de är redan i gång med sina förberedelser.

Rebellgruppen M23 gör också sina förberedelser. Dels har de protesterat mot att FN skall ”vara krigförande” och dels har de varnat för att civilbefolkningen i området kommer att utsättas för angrepp om FN står fast vid beslutet. Civila är redan på flykt från sina byar i området. FN:s talesman i Kongo har bemött detta hot.

En annan faktor, kanske mera inressant, är att förhandlingarna mellan representanter för Kongos regering och M23 gruppen, fortsätter i Kampala, efter ett längre uppehåll.

Det skulle vara önskvärt att en fredlig form av insats skulle ge resultat, men erfarenheten och historien gör det svårt att våga tro på detta! Frågan är naturligtvis vilken insats som ger en bestående effekt, som gör att landets befolkning känner delaktighet och går in i sitt ansvar.

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.