torsdag 23 maj 2013

Två av världens stora män besöker Kongo

Denna vecka besöker FN:s generalsekreterare, Ban Ki-moon, och Världsbankens president, Jim Yong Kim, Kongo, Rwanda och Uganda under tre dagar. Syftet med besöket är att ge stöd till fredsansträngningar, säkerheten i området och samarbete mellan länderna.

Under mötet i går med Kongos president, Joseph Kabila, informerade Världsbankens president om att ytterligare 1 miljard USD är avsatt för Stora Sjöområdet. De två organisationerna bedömer att hjälp till fungerande elnät, bra vägar, stöd till agrikultur, stöd till hälsoarbetet, fungerande handel över gränserna och arbete åt befolkningen, är en av de största faktorer, som kan bidra till bestående fred i området.

Men besökarna mötte inte enbart presidenter och ledande politiker, de ville också möta det civila samhället och få en uppfattning om de arbeten som finansieras av exempelvis Världsbanken.

I tisdags fick jag e-post från en kollega i Kinshasa; han beskrev ett besök samma dag i en förort till huvudstaden. Där finansierar Världsbanken ett vaccinationsprojekt, som gett mycket gott resultat. De två besökarna var mycket nöjda över att få ta del av detta arbete. WHO:s representant i Kongo deltog i besöket, liksom min kollega och många andra av landets hälsovårdsexpertis, och de kunde informera om att Kongo inte haft något nytt poliofall de senaste 18 månaderna och att landet ingår i den grupp länder, som bedöms ha utrotat polio.

Under den senaste veckan har strider i östra Kongo pågått mellan M23 rebeller och regeringssoldater. Sedan i måndags har minst 20 personer dött p.g.a. striderna. M23 meddelade idag på morgonen, att de utlyst eld upphör, under besöket av FN:s och Världsbankens ledare. De två besökarna lämnade idag Kinshasa och flög mot Goma.

Kontakter med omvärlden, besök och dialog är av samma stora värde för sjukvårdaren, läkaren, politikern och presidenten. Det kan tyckas vara stort ståhej kring detta besök, men vad det medför av inspiration och uppmuntran, kan vi inte bedöma. Det är endast de berörda, kongoleserna, som har svar på den frågan. Låt oss hoppas att besöket blir den tydliga signal om värdet av fred, behovet av säkerhet och samarbete med varandra, som behövs för utveckling av bestående fred i området!


torsdag 2 maj 2013

Fortsatta fredsansträngningar

FN:s speciella sändebud för Stora Sjö området, Mary Robinson, besökte denna vecka Kinshasa. Hon hade möten inte bara med presidenten, Joseph Kabila, men även med utrikesministern och ledare för civila samhället. Hennes uppdrag är att bidra till att fred skapas i området och att MR frågor lyfts. Hon betonar att hon inte har något annat uppdrag. Hon är villig att lyssna till alla, men vill också ha öppna och tydliga diskussioner med alla berörda. Mary Robinson uppmanade alla som signerat Addis Abeba dokumentet, den 24 februari 2013, att respektera de löften de skrivit under på. Kongos politiker och ledare har alla positiva uttalanden efter att ha lyssnat till henne.

Samtidigt som FN fortsätter med sin planering av den speciella styrkan i östra Kongo, pågår även aktiviteter inom M23. Nyligen utsågs administratörer i två statliga områden i Nord Kivu, något som uppfattas som en provokation. Bedömare anser att detta också visar det förakt som M23 har för FN:s insats och andra fredsavtal.

I går, den 1 maj, övergick två av M23:s officerare till Kongos armé. De gav en presskonferens i Goma och berättade att de bedömer att M23 inte har någon framtid då moralen sjunker allt mer och soldaterna inte får någon lön. Sedan början av april månad har 87 rebeller från M23 lämnat gruppen och gått över till landets armé eller överlämnat sig till FN ansvariga i området.

Det är verkligen många frågor kring denna nya FN insats! Kommer den att ge ett gott resultat? Kommer M23 att upphöra med sina aktiviteter? Kommer folket att få uppleva fred och få del av mänskliga rättigheter?



Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.