onsdag 30 oktober 2013

Ett avslut??

FN:s speciella sändebud i Kongo, Martin Kobler, informerade Säkerhetsrådet i måndags, via videolänk, om situationen i östra Kongo. Han informerade om framsteg och tillkortakommanden, som FN styrkan tillsammans med landets armé gjort, och om dödsfallet i söndags, då en FN soldat omkom. Enligt Kobler har M23 behållit sin position endast i ett litet triangelformat område nära gränsen till Rwanda. Hans slutsats är att M23 är snart besegrade. Själva anger M23 att de har gjort ett tillfälligt tillbakadragande. FN styrkan och dess ledning, tillsammans med områdets statliga tjänstemän försöker nu på olika sätt ge stöd till det civila samhället för att befolkningen skall återfå hoppet.

FN:s Säkerhetsråd fördömde starkt det motstånd som M23 gör och de effekter deras militära insatser fått.

De kommande veckorna får utvisa om Kobler eller M23 gjorde rätt bedömning!


måndag 28 oktober 2013

Nytt sammanbrott och nya strider – eller en upprepning?

I fredags, 25 oktober, bröt samtalen mellan rebeller, regering och FN samman. Detta medförde nästan omedelbart, att nya strider blossade upp. Under helgens strider har landets armé återtagit två städer från rebellgruppen M23. Under dessa strider omkom en FN soldat, från Tanzania. FN ansvarig i Kongo har reagerat starkt och FN:s Säkerhetsråd har sammankallats till ett möte idag, för att diskutera situationen i Kongo.

tisdag 22 oktober 2013

”Vi orkar inte tänka längre”

En god vän, välutbildad med en hög akademisk examen, har nyligen besökt Europa och USA. I ett telefonsamtal, strax innan han skall återvända till Kongo, säger han att de inte orkar längre, ”vi har gett upp hoppet om en lösning på landets svåra situation”.

Det är inte svårt att förstå en sådan syn. FN trupper i landet sedan flera år tillbaka och sedan i somras, FN trupper med specialmandatet att använda vapen. Och trots detta fortsätter rebeller i östra delarna av landet att störa ordningen och begå våldsbrott.

Den senaste rapporten om strider i östra Kongo, i Nord Kivu, är oroande. Det finns rykten om att en rebellgrupp från Uganda har direkta kontakter med militanta islamister och därigenom med de stora grupperna som skapar oro i hela världen. Ledare från Uganda har upprepade gånger hävdat att så är fallet, men det är också en stor osäkerhet i dessa anklagelser. Det som händer är att denna grupp attackerar skolor och sjukhus, kidnappar människor och ber om lösensummor. Under årets första halvår har drygt 500 personer kidnappats i området, bland dessa finns tre katolska präster. Lösensumma på ca USD 2000 är begärd. I slutet av september dödades fem personer och 36 kidnappades. En av ledarna för den muslimska gruppen anger att det finns ca 35 000 muslimer i området. Muslimerna anklagas också för att sända sina ungdomar till Somalia för träning inför rebellaktiviteter.

Om dessa rykten är sanna är det naturligtvis mycket oroande. Men de skapar också ökad spänning mellan kristna och muslimer i området. Muslimer som bor i området får stå till svars för rebellgruppens agerande. Det är som alltid svårt att veta vad som är rykten och vad som är i överensstämmelse med verkligheten. Att ha någon att skylla på är alltid användbart!

”Vi orkar inte längre” – ja, visst kan människor reagera så i utsatta situationer. Då är det oerhört viktigt att det finns människor i omgivningen som orkar, som fortsätter att lyfta de utsattas situation. Det räcker inte med enskildas engagemang, det behövs större rubriker och flera insatser än de som sker idag.

fredag 11 oktober 2013

Inte bara coltan, men även guld! Och en fungerande, kompetent hälsovårdspersonal!

Illegal brytning av mineraler i östra Kongo, ger milis och rebeller stora inkomster. Igår, 2013-10-10, kom en rapport från organisationen ”Enough Project”, en organisations som bildades 2006 och vars syfte är att ”End genocide and crimes against humanity”. På deras hemsida, www.enoughproject.org, beskriver de Kongo så här: ”Landet med mer än 5,4 miljoner döda i det aktuella kriget, med mer än 2 miljoner interna och externa flyktingar, det land där den dödligaste konflikten efter andra världskriget pågår”. I den nya rapporten anges att rebellerna, främst M23 i samarbete med andra beväpnade grupper, får ca 500 miljoner USD årligen av denna olagliga brytning!

FN har nyligen rapporterat att det finns bevis för att M23 stärker sin ställning och rekryterar barnsoldater från Rwanda för att fortsätta sin verksamhet. FN:s speciella sändebud i Kongo, Martin Kohler, beklagar att M23 uppvisar en respektlös attityd till det avtal som afrikanska statschefer signerat för att skapa fred i östra Kongo. En grupp från FN:s Säkerhetsråd har nyligen besökt Kongo, Rwanda, Uganda och Ethiopien, för att ge sitt fortsatta stöd till det dokument som signerades den 24 februari i år i Addis Abeba, av ledarna för 11 afrikanska länder. Gruppen var naturligtvis också intresserad av att följa upp vad som hänt och hur den aktuella situationen är.

Samtidigt som jag läser denna negativa rapport, har jag en tydlig minnesbild av mitt samtal med en kollega i Kinshasa igår kväll. En timmes samtal via Skype gav mig information, som var positiv och skapade önskan att medverka till folkets förbättrade hälsa! Tydliga strukturer, rapportsystem och krav på att visa resultat innan bidrag betalas ut är den modell som Världsbanken tillämpar i Kongo, då de ger bidrag till 88 hälsozoner i landet. Mediciner, material, transportmedel, reparation av sjukhus är en del av den insats som pågår. Det är intressant att se hur kongolesiska, kompetenta läkare och administratörer kan samarbeta med och tillgodose Världsbankens behov och krav på rapportering och seriöst arbete! Hur kommer det sig att övriga strukturer i landet inte kan prestera lika gott resultat?


Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.