fredag 29 augusti 2014

Ebola i Västafrika och Kongo, nya rapporter och åtgärder

Idag har Senegal informerat om att ett första fall har diagnostiserats i landet. Senegal blir därmed det femte landet i Västafrika som drabbats av Ebola epidemin. Den sjuke hade smittats i Guinea och därefter åkt hem till Senegal.

Då det gäller situationen i Kongo och Equateurprovinsen, får jag ytterligare information från kollegor, att de alla bedömer att landets hälsovård har den erfarenhet som behövs för att hantera situationen. Alla misstänkta fall i Boende hälsozon har testats och prover undersöks fortsatt. Kvalitetskontroll av testerna sker i France Ville i Gabon. Igår fick man ytterligare kvalitetstestade svar och då kunde ett sjunde fall läggas till listan över Ebola diagnostiserade från Djera i Equateurprovinsen. Alltså innebär det inte att smittan har spridits ytterligare, då uppgifter om nya diagnostiserade fall kommer, det är ett uttryck för att de prover som tidigare skickats till laboratorier, nu är färdigtestade.

Läkartidningen i Sverige rapporterar idag om att en forskargrupp lyckats med att identifiera Ebolavirus från 78 patienter i Sierra Leone, under tiden maj – juni i år. Gruppen bestod av forskare från USA och Sierra Leone. Fem av medförfattarna, alla från Sierra Leone, är idag döda; de hade smittats på olika vägar under arbetet med att ta hand om sjuka och sina familjemedlemmar. Resultatet är av stort värde för framtagning av vaccin, mediciner och behandlingsmetoder.

Igår presenterade WHO en plan för att stoppa Ebolautbrottet i Västafrika. Planen sträcker sig över 6 – 9 månader och budget för arbetet uppskattas till 500 miljoner USD. Bland det som nämns vara av största värde är information till befolkningen, metoder för begravningar som innebär att smittan inte förs vidare och en förbättrad metod att spåra smittade fall.

torsdag 28 augusti 2014

Ebolabekämpning i Kongo

Flera bidragsgivare har nu beslutat att ge extra bidrag till Kongo för att stoppa Ebolautbrottet i Equateurprovinsen. FN har lovat ge 1,5 miljoner USD och UNICEF har lovat ge 200.000 USD. Det finns en förhoppning om att UNDP kan besluta om att ge 1,5 miljoner USD. Världsbanken har lovat att bidra, men har ännu inte preciserat summan. Kongos hälsominister har uppskattat det totala behovet av bidrag till 4,5 miljoner USD.

Sedan i går kväll ger WHO information om Ebolaepidemin i Equateurprovinsen. Där bekräftas den information jag fått direkt via kollegor i Kongo, gällande diagnostisering och registrering av fall, samt åtgärder för att förhindra smittspridningen. Det rapporteras idag, på annan nyhetssida, att det nu finns sex laboratoriekonfirmerade fall av Ebola i Equateurprovinsen.

WHO rapporterar idag att i de västafrikanska länderna, Guinea, Liberia, Nigeria och Sierra Leone, har man nu diagnostiserat 3069 fall av Ebola, varav 1552 har dött.

onsdag 27 augusti 2014

Ebolakartläggning fungerar i Kongo

Det system av hälsozoner som inrättades i Kongo 1981 och de tidigare epidemier av Ebola i landet visar sig idag vara till stor nytta! Hälsovårdsteam är i full färd med att kartlägga de fall av misstänkt Ebola, som rapporterats i Equateurprovinsen, och då specifikt i Lokolia inom Djera hälsozon. Jag har fått ta del av de sammanställningar av misstänkta fall som presenterats. Kompletta register har upprättats med bl.a. namn, debut av symptom, släktskap och kontakt med andra sjuka, provtagning, resultat och utgång. Detta underlättar identifiering av smittovägar och virusets utbredning i befolkningen.

Det är nu bekräftat att det finns fyra fall av Ebola i Djera hälsozon i Equateurprovinsen. Läkare utan gränser har bidragit med provtagningsmaterial och personal, en grupp finns kvar i området och kommer att förstärkas med ytterligare personer idag. Denna grupp är baserad i Lokolia. Naturligtvis är behovet av stöd, i form av bidrag och material stort. Equateurprovinsen är en av de fattigaste i landet och mer än 90 % av befolkningen lever på mindre än 1 USD per dag.

Det vore intressant att veta hur hälsosystemet är uppbyggt i de länder i Västafrika, som nu har rapporterat så många fall av Ebola sedan snart ett halvår. Finns en förklaring i hälsovårdens organisation? Förhoppningsvis kommer vi att få svar på den frågan och många andra med tiden!

Personligen ser jag idag ingen risk med att en grupp unga svenskar kommer att åka till Semendua om några dagar. Jag bedömer att läget är under kontroll och att alla åtgärder som skall vidtas i en situation som denna, redan pågår. Men – vi måste följa utvecklingen!


måndag 25 augusti 2014

Ebola fall i Boende, Equateurprovinsen

Idag har jag fått ytterligare information från kollegor i Kongo om de bekräftade fall av Ebola i Djera som ligger i Boende hälsozon. De ger samma information, som igår hittades på olika nyhetssidor. De anger vidare att det inte finns fall av misstänkt Ebola, vare sig i Kinshasa eller på Semendua, i norra delen av Bandundu provinsen. Enligt deras bedömning finns inga hinder för svenskar att besöka dessa områden. Boende ligger ca 800 km från Semendua och 300 km från Mbandaka, dessa avstånd gäller landvägen. Fågelvägen ligger Boende ca 440 km från Semendua och 280 km från Mbandaka.

WHO har ännu ingen information om Ebola fallen i Equateurprovinsen.

söndag 24 augusti 2014

Förebyggande insatser planeras och Ebola åter i Kongo?

Hälsoministeriet i Kongo har sedan några veckor tillbaka tillsatt en krisgrupp, som ansvarar för planeringen av de förebyggande insatser, som skall stoppa en ny Ebola epidemi i Kongo. Initialt har gruppen fokuserat på gränsen till Kongo Brazzaville, eftersom många resenärer från Västafrika kommer till DRK den vägen. Olika åtgärder för att kontrollera resenärer har införts. Gruppen har informerat landets ansvariga ledare; regeringsledamöter, ministrar, president och andra nyckelpersoner. Inställningen har varit att man genom de tidigare utbrotten av Ebola i landet, har den kunskap som behövs för att förhindra att en stor epidemi byggs upp, om viruset skulle visa sig vara aktivt igen i Kongo.

Idag kommer informationen, dels via ”Actualité Radio Okapi” och även via ”BBC News” om att det sedan ca fyra veckor har pågått en okänd feber i Equateurprovinsen. Kongos hälsovårdsminister, Félix Kabange, har idag informerat om att INRB (Institut National de Recherche Biomédical) i Kinshasa, har kunnat bekräfta att av 8 testade prover, var två positiva för Ebola. Uppgifterna är osäkra, det anges dels att det är 13 personer som dött, varav 5 var sjukvårdare, dels anges att drygt 60 personer dött i en okänd febersjukdom i Equateurprovinsen. De fall som identifierats finns inom Boende hälsozon och i Djera, där det finns ett hälsocenter. Djera ligger 25 km från Boende och mer än 600 km från Mbandaka, som är provinsens huvudort och ligger vid Kongofloden. Hälsovårdsministern betonade att detta är det sjunde utbrottet av Ebola i Kongo och att det inte har något samband med den pågående Ebolaepidemin i Västafrika.

Kasai- Oriental, den provins som gränsar till Equateurprovinsen, har nyligen infört ytterligare insatser för att förebygga att den febersjukdom som finns i Equateur inte skall spridas vidare.

De åtgärder som nu vidtagits i Boende är följande: Djera området försätts i karantän, en specialklink och ett laboratorium placeras i området, alla flygplatser i Equateurprovinsen förses med lasertermometer så att alla resenärer kan kontrolleras vid ankomst och slutligen förbjuds all jakt i området, Tshwapa distriktet.

Jag inväntar förtydligande från kollegor i Kongo om den information som nu kommit om situationen i Equateurprovinsen. De senaste utbrotten av Ebola i Kongo har inte pågått lång tid, hälsovårdspersonal och de restriktioner som införts har kunnat stoppa en begynnande epidemi. Men naturligtvis måste detta tas på allvar.

WHO rapporterar att 2615 fall av Ebola har diagnostiserats fram till den 22 augusti och av dem har 1427 fall dött. Nya fall tillkommer ständigt.

fredag 1 augusti 2014

Krismöte i Kinshasa

Nu förbereder hälsovårdsmyndigheten i Kongo åtgärder som skall bidra till att Ebola viruset inte kommer till Kongo. Hälsoministern sa igår i ett tal till folket att man i Kongo har kunskap om hur Ebola skall bekämpas, så det finns ingen anledning till oro. I ett krismöte har ansvariga planerat för tidigt upptäckt av misstänkta fall. Så skall man utbilda hälsoarbetare som skall tjänstgöra vid gränsstationer, befolkningen skall undervisas om vikten av god handhygien och de som reser till Västafrika skall få specialinformation, hälsovårdspersonal skall bli mer observanta på sjukfall som skulle kunna vara smittade av Ebola. Vid flygplatser skall resenärernas kroppstemperatur mätas och de som har förhöjd temperatur eller symptom som tyder på Ebola smitta, skall tas om hand i specialkliniker. En sådan specialklinik finns på den internationella flygplatsen Ndjili.

Kongo har haft flera epidemier av Ebola, den med det starkaste viruset drabbade 1995 södra Bandundu provinsen och 350 fall diagnostiserades. Jag minns den oro som spreds bland befolkningen i Mai Ndombe området, strax norr om det drabbade området. Då isolerades de drabbade områdena och ingen fick lämna dem eller åka dit. Sådana förbud är naturligtvis svåra att följa, då familjer och vänner kan bo på varsin sida om de dragna gränserna. Det krävs mycket information till och utbildning av befolkningen för att hantera en epidemi av detta slag.

I ett möte idag i Guinea med WHO:s generalsekreterare, Margaret Chan, och ledare för de drabbade länderna, planerades åtgärder som skall stoppa epidemin. WHO bidrar nu med 100 miljoner dollar, medel som främst kommer att användas till att anställa fler hälsovårdsarbetare i de drabbade länderna, och EU bidrar med 18 miljoner kronor. ”Ebola-utbrottet kräver av alla drabbade länder att ta sitt ansvar till en helt ny nivå. Det kommer att krävas utökade resurser, medicinsk expertis samt regional samordning och beredskap”, säger Margaret Chan i ett uttalande idag.

WHO rapporten från den 27 juli anger att det sedan februari i år har diagnostiserats 1323 fall, varav 729 har dött. Epidemin sprids snabbare än försöken att stoppa den. Det är en anledning till dagens möte i Guinea. Denna kamp mot en epidemi med det dödliga viruset avgörs på lokalplanet, inte vid förhandlingsbordet med ministrar! Därför är utbildningen av befolkningen så viktig, förståelse för förebyggande åtgärder avgörande!



Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.