måndag 26 januari 2015

Nu är lugnet återställt

Idag har Kinshasa återtagit sin rytm. Kontor och affärer är öppna liksom skolorna, fast en del barn stannat hemma för säkerhets skull! Alla är glada över denna vändning. Internet fungerar, men inte det mobila, liksom inte heller SMS. När dessa tjänster skall fungera igen, sägs det ingenting om.

Nationalförsamlingen beslutade redan i går, söndag, att de inte skulle godta att en folkräkning skall ordnas innan valen 2016. Det var det sista beslutet som krävdes för att säkerställa att det inte blir en folkräkning.

Då jag idag hade telefonkontakt med kollegor och vänner i Kinshasa, var de lättade. En berättade om att i hans kvarter brändes däck och det var våldshandlingar av olika slag i närheten av honom. Under två dagar vågade han och familjen inte lämna bostaden. Och de klarade sig utan att attackeras!

Nu kan följderna av förra veckans våld ses tydligt. Kinesiska affärsmän anger att de behöver få ersättning för alla skador som deras affärer och hus har utsatts för. Drygt 50 affärer har plundrats och tre kinesiska affärsmän är allvarligt skadade. De materiella skadorna uppgår till ca 5 miljoner USD. Bussar och bilar har bränts och detta ger nu effekter i form av sämre transportmöjligheter. Antalet skadade och döda under de fem dagarna, finns det knappast exakta siffror för.

En av kollegorna angav att det finns anledning att vara uppmärksam på nästa drag från presidenten. Även om förra veckans budskap var tydligt; ”Vi går inte med på fördröjning av valen”, anas att det kan komma andra försök att senarelägga valen.

Polis och militär finns kvar i stadsbilden, tungt beväpnade, men de stör inte trafikanterna.
Naturligtvis anas en osäkerhet bakom glädjen! Kan det komma andra överraskningar snart?
Lugnet är återställt – för några veckor förhoppningsvis!


fredag 23 januari 2015

Femte dagen blev en dag av glädje

Så kom då informationen om Senatens beslut, kl 10 på förmiddagen, direktsänt i TV. Ordföranden, Kengo wa Dondo, gav beskedet; ”Vi har beslutat att lyssna till rösterna från gatan”! Det utbröt ett jubel, i Senaten och i hemmen, liksom på gatorna. Inte minst studenterna vid Université Kinshasa jublade: ”Vi har vunnit! De lyssnade på oss”! Kengo wa Dondo förklarade beslutet både på franska och på lingala, så att alla säkert skulle förstå.

Den text som kommissionen studerat sen i tisdags skall alltså ändras och specifikt då artikel 8, som innehåll en passus om folkomröstningen. ”Vi kommer inte att utlösa en folkräkning, vi skall använda de uppgifter som finns från föregående val”. Så var det besked som utlöste sådan glädje.

Ett historiskt beslut i Kongo. Aldrig tidigare har folkets vilja, oppositionen och folket på gatan, fått påverka beslutsfattarna så tydligt som denna gång!

Men det skall tas ytterligare ett beslut i denna fråga. På måndag skall Nationalförsamlingen och Senaten tillsammans besluta om den reviderade text, de nu skall arbeta med. Men enligt den man jag pratade med, är beslutsfattarna nu så trängda, att de kommer att besluta enligt det besked som gavs idag. Om de två grupperna inte skulle komma överens, är det Nationalförsamlingen som får ta det avgörande beslutet. Alla har fullt förtroende för att måndagens beslut kommer att följa dagens information och folkets vilja.

Kinshasa var fram till 10 tiden idag en stad med mycket få människor i rörelse. Alla var oroliga för vilken information som skulle ges. Om det hade blivit ett negativt beslut, hade plundringar och våldshandlingar återupptagits och då i större skala. Efter att informationen lämnats, har staden fyllts av jublande människor.

Fortfarande är SMS och Internet tjänsterna avstängda. Man kan ju fråga sig för hur länge?

FN:s Generalsekreterare, Ban Ki-moon, meddelade igår, efter samtal med FN sändebudet i Kongo, Martin Kobler, att FN är villiga att delta i förlikningssamtal mellan alla berörda parter. Hans uttalade syn är att samtalen bör ske i fredlig anda, vara trovärdiga, att allas synpunkter skall få komma fram och att samtalen skall ske i enlighet med konstitutionen. Vi kan nog ana att detta erbjudande om hjälp i en förlikningsprocess är önskvärt och nödvändigt!

Är nu protesterna, plundringarna och våldshandlingarna över för denna gång, efter fyra dagars intensiva händelser? Svaret är kanske beroende av vad man lägger för mening i uttrycket ”för denna gång”! Mycket av det som hänt dessa dagar hände också i början av 90-talet. Det har i stort varit en upprepning. Men någon gång måste väl detta folk och land få uppleva lugn och ordning?


torsdag 22 januari 2015

Fjärde dagen med våld i Kinshasa

Torsdagen var ganska lugn i Kinshasa, vissa affärer och marknader var öppna. ”Du vet hur vi kongoleser är, vi har inget matförråd hemma och efter några dagar utan inköp, måste vi få köpa mat”, sa min vän, som jag pratade med i kväll. Bilar och bussar har rullat lite mera intensivt än igår. Den man jag pratade med, hade idag tagit sig till sin arbetsplats och upplevde inga trakasserier eller kontroller på vägen dit. I varje gatukorsning står tungt beväpnad militär och polis, de håller vakt utan att störa de människor som är ute. Skolorna är fortsatt stängda. Internet och SMS tjänster fungerar inte, trots löfte om att ”internet fix” skulle tillåtas idag, men så är inte fallet. Alla banker och statliga kontor är stängda, eftersom de är hindrade i sitt arbete genom internetblockeringen. Telekommunikatörerna rasar då de gör enorma förluster. Röken från brinnande hus och bilar syns på stora avstånd. I Goma har det idag varit våldshandlingar. I Kimpese, Bas Congo, har studenterna idag organiserat en protestmarsch.

”Studenterna är att gratulera, som tog tag i detta och visade sitt missnöje”! Så tycker den man jag pratade med ikväll. Under lång tid försökte presidenten och hans närmaste att ändra konstitutionen. Då detta inte gick försöker de nu förhala tiden för val 2016. Det skulle medföra att presidentens tid vid makten automatiskt förlängdes. Den nu aktuella modellen för att senarelägga valet, är att man anger att det innan valet måste vara en folkräkning, annars går det inte att analysera resultatet. Att genomföra en folkräkning i detta land, fem gånger större än Sverige till ytan och med ca 70 miljoner invånare, kommer naturligtvis att kräva mycket tid, det kan vi alla förstå!

Då senaten diskuterade förslaget om folkräkning, kunde man följa det i direktsändning på TV. Ca 75 % av inläggen kom från oppositionsledamöter, som alla sa nej till förslaget. Den kommission som nu studerar frågan ”på djupet”, Commission Politique administratvie et juridique (PAJ), är inte klara med sin studie, som de skulle ha presenterat idag. Resultatet kommer att tillkännages imorgon kl. 9 i plenum. ”Deras rapport är avgörande för hur vi reagerar! Om de godkänner förslaget kommer vi att återuppta våra protester, och de blir ännu kraftigare än tidigare”. Det budskapet kommer idag från studenter och andra som deltagit i protesterna.

Att en kimbangistpastor är ordförande i kommissionen "Cime" är ett utslag av att kimbangisterna står nära maktens centrum. Katolska kyrkans högsta ledare i Kongo, kardinal Monsengwo, sa tidigare i veckan till folket; ”Fortsätt att protestera, men slå inte sönder vårt land”. Den protestantiska kyrkans ledare säger ingenting, utöver att han ger sitt tysta bifall till president och makthavare.

Att besluta om begränsad tid vid makten är en sak, att följa beslutet en helt annan fråga! ”Det är en sjukdom hos oss kongoleser att vi inte kan acceptera att vår tid är ute”! Det gäller landets ledare, kyrkors ledare och olika organisationers ledare! Vi avslutade vårt samtal med att skratta åt denna sjukdom! Det är fantastiskt, att man kan göra det med en person i Kinshasa idag! Att våldet och hotet inte har paralyserat och omöjliggjort fritt tänkande! Det finns trots allt ett hopp för detta land!


onsdag 21 januari 2015

Tredje dagen med våldshandlingar

Även idag, onsdag den 21 januari, har Kinshasa varit platsen för våldshandlingar av olika slag. Endast i vissa delar, utanför centrum, som Kintambu, har ett antal bussar trafikerat delar av sina rutter och en del affärer har varit öppna. Men de flesta av staden affärer och marknader har varit stängda. Uppgifter om antal döda i dessa tumult varierar; siffror från 5 till 28 till drygt 40, beroende på vem som lämnat uppgiften!

Polisen är närvarande överallt och befolkningen uppmanas att se detta som ett uttryck för säkerhet och inte vara rädda. I Masina har hus satts i brand och affärer har plundrats idag.

En god vän förklarar situation enligt följande: lagen om ändring av konstitutionen kommer att antas. Oppositionen är inte positiv till detta, men försöker hantera det som händer, så att inte mera våld skall utlösas. De två största oppositionspartierna, som motsvarar ca 1/3 av befolkningen har inte deltagit i protester och våldshandlingar, vilket gör att våldet inte har fått den utbredning som annars skulle ha varit möjligt.

En intressant detalj är att katolska kyrkan säger sig stödja protesterna mot de nya lagen och presidenten. Katolska biskoparna lämnade också, kort efter bildandet, den kommission, som har i uppdrag att skapa dialog kring allt som rör valet 2016. ”Commission d´intégrité et de médiation électorale” (Cime) bildades i september 2014. Ordförande är en kimbangistpastor, Elebe Kapalay. Uppdraget är, förenklat, att se till att det är transparens och öppenhet inom politiken. Att de katolska biskoparna valde att lämna gruppen, har säkert sin förklaring!

Internet och SMS är fortsatt blockerat. Vissa oppositionsledare har upptäckt att deras telefonnummer också är blockerade, vilket har skapat protester och irritation. Enligt regeringens talesman, kommer Internet och SMS tjänsterna att inom kort tillåtas, i liten skala. Han uppmanar folket att lita på dem som tagit beslut om denna åtgärd, då det är enbart för att skydda landet och folket. Även RFI (Radio France Internationale), har idag varit blockerat, utan förklaring.

Alla skolor är stängda. Föräldrar riskerar inte att låta barnen gå till skolan, eftersom ingen vet, vad som kommer att hända under dagen. De katolska skolorna kommer att vara stängda hela denna vecka.

Protester och våldshandlingar rapporteras även från Bukavu och Goma. I Mbandaka ville oppositionspartierna ordna en protestmarsch och i avvaktan på denna stängdes affärer, skolor och marknader. Men inget tillstånd gavs och läget sägs vara lugnt.

Många sitter hemma i sina hus med familjen och avvaktar vad som skall hända. Oron är påtaglig. Lika påtaglig är glädjen i rösten som svarar då jag ringer!

EU och FN gruppen i Kongo, Monusco, har uttalat sin oro för att hela landet skall bli totalt instabilt. Frågan är om det kan bli mer instabilt än det redan är? Många har anat att det under ytan funnits vad som nu kommit fram och tar plats på gatorna i Kinshasa! Men vad händer den dag det blir klart för alla att det inte blir val 2016?

tisdag 20 januari 2015

Kvällsnyheter, 20 januari

Under eftermiddagen och kvällen har jag haft telefonkontakt med vänner i Kinshasa och även läst nyheter på kongolesiska nyhetssidor.

SMS och Internet kontakten är bruten, men telefonnätet fungerar. I flera kvarter i Kinshasa har byggnader satts i brand, många av ”kinesbutikerna” är plundrade och deras hus är också satta i brand. Borgmästaren för en stadsdel i huvudstaden är en av de dödade personerna. Alla skolor och kontor, affärer och ambassader är stängda. Polisen har satt upp staket för att skydda parlament och andra byggnader. Våldshandlingarna utgår till största del från ”Université Kinshasa”, studenterna har byggt på missnöjet. Till deras ”hjälp” har ett stort antal arbetslösa kommit och det är förmodligen de som står för det mesta våldet. För att förhindra snabba kontakter och meddelanden mellan aktörerna har SMS och Internet brutits.

Protesterna har sin grund i det nya lagförslaget, som ger nuvarande president förlängt mandat.
Idag har förslaget diskuterats i senaten, som skickat det till en ”Commission” som skall studera texten på djupet och diskussionen skall fortsätta på torsdag 22 januari!

Ingen, förutom presidenten och hans närmaste rådgivare, vill ha denna lagändring. Protesterna har blivit våldsamma. Presidenten fortsätter att driva sin linje. Att tvinga sig kvar vid makten, i ett demokratiskt land, med hjälp av olika, mer eller mindre väl valda metoder och även genom att bryta Internet och SMS kontakten, ger ett märkligt intryck! Var finns demokratin? Knappast i landet!

Hur kommer omvärlden att reagera? BBC har kommenterat händelserna. Expressen i Sverige har en kort notis. Air France inställde idag sin flygning till Kinshasa. Vad blir nästa reaktion?

Människorna i Kinshasa är oroliga och frågar sig hur långt det skall gå! Låt oss bidra till att informera vår omvärld om detta fantastiska land, som nu blir så söndrat, ännu en gång!

Så hanteras oppositionen i Kinshasa

Oppositionen har sedan två dagar agerat för att protestera mot landets regering och president och den förändring av lagen som förbereds för att ge presidenten möjlighet att få förlängt mandat. I Kinshasa och Goma har protestmarscher organiserats. I Kinshasa har tumult och våldsamma protester stoppats av polis med tårgas. Fyra personer har dödats i Kinshasa. Skottlossning har rapporterats, osäkert vem som höll i vapnen! Butiker plundras, främst de som ägs av kineser, bilar sätts i brand, däck placeras mitt i gatorna och sätts i brand – allt för att protestera mot presidenten. Som följd har skolor varit stängda och även de affärer som inte plundrats. Demonstranter i Kinshasa bär plakat med texten; ”Rör inte vår konstitution”.

Tidigt i morse, tisdag den 20 januari 2015, stängdes internet- och telefonkontakter av. Källor som står telebolagen nära anger att detta skedde på order av landets ledare.

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.