torsdag 22 september 2016

Kongos president har talat till folket

Igår höll landets president ett tal i TV och radio. Han säger sig vara djupt berörd av de våldsamheter som utspelats i Kinshasa den 19 – 20 september och beklagar sorgen över de döda. Han lovar att ge sitt stöd till alla familjer och offer för våldet och skall följa den allmänna åklagarens arbete, för att reda ut dessa händelser. Presidenten anser att stabilitet i Stora Sjö området och hela Afrika är beroende av ett Kongo i fred!

Samtidigt uttalar han tydligt, att det är oppositionen som är skyldig till händelserna! Han anger att det fanns en stor skillnad mellan det angivna syftet med marschen och den verkliga intentionen hos organisatörerna. Enligt landets president var det djupa syftet att ta till kraftigt våld, förstöra och döda människor, d.v.s. att låta blodet flöda på gatorna. Han påminner också om liknande händelser 1991 och 1993, som också fick stora konsekvenser för befolkning och ekonomi.

Presidenten konstaterar att våld aldrig kan vara ett alternativ till dialog. Han inbjuder alla som inte deltagit i Dialogen, att nu göra det, då den åter skall öppnas på fredag 23 september. Han uppmanar alla att återgå till arbete, studier och vanliga aktiviteter, och han garanterar deras säkerhet.

Landets allmänna åklagare kommer att bestraffa alla som varit skyldiga till våldshandlingarna, de kommer alla att arresteras. Polisens åtgärder kommer att undersökas och bedömas. Oppositionspartiet ”Rassemblement de l´opposition” svarade omedelbart på detta och säger sig vara redo att möta alla eventuella anklagelser. Företrädare för partiet kommer idag, torsdag, att besvara kallelsen från åklagaren, även om de ännu inte officiellt inbjudits.

FN:s Säkerhetsråd har kraftigt fördömt händelserna och uppmanar alla politiska partier att lösa sina meningsskiljaktigheter på fredlig väg och inte med våld.

Alla dessa vackra ord! Frågan är nu hur oppositionen kommer att tolka och reagera på presidentens tal! Han har nu uttalat sig, något som många önskat under lång tid. Reaktioner och händelser de närmaste dagarna kommer att döma hans tal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.