lördag 24 september 2016

Lördag 24 september med avvaktande lugn

Dialogen återupptogs i går fredag. Det blev dock en mycket kort session. Representanter för oppositionen meddelade att de avbryter sitt deltagande på obestämd tid. Afrikanska Unionens medlare, Edem Kodjo, fick därmed återgå till sina ursprungliga uppgifter; enskilda samtal med parterna. Fastställande av valkalender och datum för de olika valen, är därmed senarelagda på obestämd tid!

Afrikanska Unionen, FN; EU och andra internationella organisationer uttrycker i en gemensam kommuniké idag stor oro över situationen i Kongo. De uppmanar till lugn, till deltagande i Dialogen och till fastställande av valkalender inom kort. Belgiens premiär minister, Charles Michel, anger att det enda som nu kan ge lugn i Kongo, är att datum för val fastställs och respekteras av alla.

Oppositionspartiet ”Rassemblement de l´opposition” föreslår 3 dagars landssorg, 26 – 28 september. Vare sig regering eller något annat parti har reagerat på förslaget.

Kananga i Kasaï-Occidental, utsattes i går, fredag, för våldshandlingar och strider på flygplatsen. Ett tiotal dödades, varav några av flygplatsens personal. Det är inte tydligt angivet vad som orsakat dessa handlingar, det finns kontroverser mellan olika personer i området, men troligt är att händelserna tidigare i veckan i Kinshasa, har påverkat människorna.

Kinshasa är idag en till synes lugn stad. Beväpnad militär och polis finns på alla större gator och platser. Utländska organisationer är avvaktande med att låta sina anställda röra sig fritt i Kinshasa. De som lämnat Kongo, får inte återvända, utan skall invänta ytterligare order utomlands. Detta gäller alltså anställda av internationella organisationer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.