lördag 12 november 2016

FN:s Säkerhetsråd besöker Kongo

Säkerhetsrådets 15 medlemmar besöker Kongo under tre dagar och anlände till Kinshasa fredag kväll den 11 november. Inför besöket uttalade medlemmarna en vilja att arbeta med kongoleserna för att bidra till landets stabilitet. Besök i Goma och Beni ingår också i programmet. Att Säkerhetsrådets medlemmar gör en resa under denna tid av året är mycket ovanligt och ses som ett uttryck för att FN bedömer krisen i Kongo som mycket allvarlig och vill bidra till en fredlig lösning.

Tidigt lördag morgon fick Säkerhetsrådet möta Kongos premiärminister och senare under förmiddagen tog landets president emot. Medlemmarna har avsikten att möta katolska kyrkans ledare och alla oppositionsgrupper, även de som inte deltog i Dialogen.

Samtalet med president Kabila pågick under mer än en timme, något mycket ovanligt, enligt presidentens stab. Säkerhetsrådets medlemmar representerar inte en samsyn på Kongos situation. Den signerade överenskommelsen är enligt några medlemmar utmärkt, medan andra anser att den inte är en garanti för fredlig utveckling. Budskapet var dock, att efter genomförd Dialog, börjar arbetet att bygga fred i landet. Alla kongoleser måste delta och enas, för att avstå från våld, för att tillsammans skapa förutsättningar för frihet att ge uttryck för åsikter, alla måste få frihet att röra sig fritt, säkerhet måste garanteras och media skall få frihet att verka. Medlemmarna påpekade också vikten av att de två avstängda radiosändningarna, åter får frihet att sända.

Inför besöket hade Human Rights Watch, rekommenderat Säkerhetsrådet att uppmana Kabila att avgå från presidentposten enligt konstitutionen, för att undvika en ännu djupare kris i landet. Om denna rekommendation följdes, rapporteras inget om!

Sedan ca 1,5 vecka har Katolska Kyrkan fått presidentens ”godkännande” att försöka ena alla parter på den politiska kartan och har nu samtal med alla delar av oppositionen, både de som signerat och de som inte signerat överenskommelsen! Samtalen förs för att man vill undvika en större kris i landet än den pågående. Kritiker anger att detta medför endast att Kabila får sitta längre tid, eftersom han inte ger klartecken för tillsättandet av en ny premiärminister, innan dessa samtal lett fram till något. Vital Kamerhe, den tilltänkte premiärministern, ger uttryck för otålighet och ifrågasätter om ”biskoparna” kan komma till något resultat, utöver det som Överenskommelsen innehåller. Han anger att på söndag 13 november, går tiden ut för dessa samtal. En representant för den del av oppositionen som inte signerat, anser att samtalen, ledda av biskoparna, måste få fortsätta längre tid. ”Vi har mycket att vinna”, är hans bedömning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.