fredag 4 november 2016

Fortsatt oro och rädsla för våldshändelser

I onsdags, 2 november, signerade 17 personer den överenskommelse, som Dialogens deltagare tidigare signerat. Det intressanta är att dessa 17 kom från den del av oppositionen, som vägrat delta i den nu avslutade Dialogen. Detta har skapat en mängd rykten. Nu framkommer antydningar om en spricka i oppositionen och om förtal. De 17 förklarar sin ändrade syn med att de vill undvika det värsta för folket och bidra till en fredlig process.

Förvaltningsdomstolens beslut den 17 oktober, som gav valkommittén rätt att senarelägga val, bortom den tid då presidentens mandatperiod upphör, har kritiserats. Det var endast fem domare som deltog i beslutet och enligt regelverket skall det vara minst sju som beslutar. Av de fyra som inte närvarade, hade endast en laga förfall, vistelse utomlands för sjukvård. De tre andra anger bristande förtroende för sin ordförande, eftersom presidenten fått del av brev, andra informerats om deras inre angelägenheter och en anger att det var ”moraliskt omöjligt” att delta i detta beslut.

Den belgiska tidningen Le Soir, har nyligen avslöjat att stora summor pengar har försvunnit ur statskassan i Kongo. Dessa avslöjanden har lämnats av en kongoles, som tidigare arbetade på den kongolesiska enheten av centralafrikanska banken BGFI. Det anges att längst bort i kedjan av de som fått del av de försvunna miljonerna, finns landets president. Så skall exempelvis de medel som avsatts för valarbetet, ha flyttats till andra konton. Krav på utredning och utvärdering av dessa avslöjanden har lyfts, även i Belgien.

Oppositionen har planerat ett demonstrationsmöte den 5 november, i Kinshasa. Mötet har inte godkänts av stadens ledning, som hänvisar till förbudet om allmänna demonstrationer efter händelserna 19 – 20 september i år. Oppositionen avser att hålla det planerade mötet. FN protesterar mot denna inskränkning av de mänskliga rättigheterna och uppmanar landet att häva dessa begränsningar med det snaraste. Generalsekreterarens speciella sändebud i Kongo, Maman Sambo Sidikou, uppmanar alla kongoleser, inklusive de som planerar mötet och deltagare i mötet, att visa ansvar för landets säkerhet. Han anger vidare att det kommer att finnas fler FN soldater i Kinshasa imorgon, för att ge stöd till de kongolesiska säkerhetsstyrkorna, allt för att visa respekt för de enskilda och skydda privat och allmän egendom. Han avslutar med följande: ”En verklig och levande demokrati måste ge frihet för fredliga möten och frihet att uttrycka sina åsikter i ett öppet politiskt klimat”. Han uttalar också FN:s stöd till de ansträngningar som görs av katolska kyrkans representanter för att nå en större koncensus och genomföra val inom kort, enligt den överenskommelse som signerades den 18 oktober. Han ser att det finns ett hopp i de konstruktiva kontakter som pågår mellan den grupp som inte deltog i Dialogen och den grupp som signerat dokumentet.

Missnöjet växer under ytan och oppositionen planerar aktioner. De vanliga människorna intar vänteläge. Rykten uppstår lätt och rädslan ligger nära. Att den överenskommelse som signerades den 18 oktober, skall bidra till en fredlig process, är ett önsketänkande. Alla är missnöjda. Efter det att dokumentet signerades, skall ny regering utses inom 21 dagar! Vi kan lätt räkna oss till vilket datum det rör sig om. Ännu har inget rapporterats om tänkbara ministrar. Endast en signal; vice-ordförande för Dialogen, som tänker sig bli den nye premiärministern, uppmanar till att den nya regeringen utses inom den tid som gäller!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.