tisdag 8 november 2016

Inte acceptabelt !!

Röster höjs med budskapet; « Inte acceptabelt ».

Enligt den överenskommelse som signerades den 18 oktober, skulle en ny regering ha bildats inom 21 dagar, alltså senast den 8 november. Ingen regering är bildad. En förklaring som ges, är att presidenten fick del av överenskommelsen först den 24 oktober, alltså senareläggs regeringsbildandet till den 14 november! Inte acceptabelt, säger företrädare för oppositionen och anger att det är en dålig start, som inleds med att presidenten ändrar förutsättningarna.

Natten till lördag 5 november bröts RFI:s radiosändningar i Kinshasa och Lubumbashi, och Radio Okapis sändningar störs av brus. Lubumbashi har återfått RFI sändningarna, men övriga är fortfarande inte återställda. ”Reporter utan gränser” och ”Journalister i fara”, bedömer att detta är oacceptabelt i ett land som Kongo, med en skör politisk situation och att denna censur kan försvåra samhällets inre ordning. Frågan lyftes under gårdagen i FN:s Säkerhetsråd. USA:s ambassadör i Kongo har i ett pressmeddelande påtalat att dessa åtgärder inte är i överensstämmelse med demokratiska principer. Ansvarig minister för media frågor anger att RFI har blivit en ”högtalare” för oppositionen och att detta förklarar avbrottet. Gällande frågan om Radi Okapi hänvisar han frågan till utrikesministern, eftersom Radio Okapi lyder under FN! Landets ledare uppmanas, av ”Reporter utan gränser” att ”omedelbart” återställa sändningarna via de två radiokanalerna, för att inte orsaka ännu mera begränsning av den rättighet och frihet som ingår i mediabevakning.

Sedan en vecka pågår en sorts förhandling mellan katolska kyrkans biskopar och den del av oppositionen som inte signerat överenskommelsen. Det anges att presidenten är informerad om detta. Det är främst UDPS med Etienne Tshisekedi som deltar i dessa samtal. Den gruppen anger fortfarande att de kräver presidentens avgång den 19 december, då hans tid är ute, enligt konstitutionen.

Höjda röster är en sak, att de förbjuds i radiosändningar en annan sak. Det naturligt att fråga sig, hur budskapet p.g.a. denna begränsning skall sändas till det kongolesiska folket!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.