lördag 5 november 2016

Militär hindrar mänskliga rättigheter i Kinshasa

Fredag kväll, 4 november, lästes en kommuniké i den nationella TV kanalen; ”eftersom organisatörerna av lördagens demonstration, inte kan garantera att ordning respekteras, upprepas förbudet mot demonstrationen”. Meddelandet från FN på torsdag eftermiddag, att respektera allas frihet att ge uttryck för sina åsikter, hade alltså ingen effekt.
RFI sändningarna i Kinshasa och Lubumbashi, avbröts natten till lördag, utan någon förklaring.
Radio Okapis sändningar stördes av starkt brus i Kinshasa, utan någon förklaring.
En talesperson för FN styrkan i Kongo, beklagar detta och hänvisar också till det meddelande från FN, som lämnades fredag kväll. FN hade sänt förstärkning till kvarteren runt oppositionspartiet UDPS, men kunde inte göra mycket då landets trupper var överlägsna i antal.

I stadsdelen Limete, där UDPS har sitt huvudkontor, samlades ett stort antal anhängare på lördag morgon, men de skingrades av det stora antalet beväpnade trupper, som placerats i kvarteren. Några anhängare häktades och tårgas användes för att skingra samlingen. På den plats där demonstrationen skulle äga rum, fanns fotbollsspelare och det informerades om att den matchen var planerad långt innan demonstrationen sökt om tillstånd att hålla sitt möte där! På denna plats fanns också beväpnade styrkor. Andra berättade att det var militär och polis, som låtsades spela fotboll på området. UDPS tolkar det inträffade som ett uttryck för regimens rädsla och vilja att ta till våld.

Radiokanaler störs och avbryts, tårgas används, oliktänkande häktas och lögner används för att hindra demonstrationer. I ett större perspektiv kan det ses som försiktiga försök att stoppa en opposition, som ihärdigt fortsätter att protestera! Men vad händer i ett nästa steg? Det finns stor anledning till oro.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.