fredag 25 november 2016

Opposition och unga protesterar

Det råder en osäker situation om vad som skall hända i december och speciellt den 19. Spekulationer och rykten florerar. Från flera håll i landet kommer rapporter om att oppositionen inte får ge uttryck för sina åsikter och att polisen har ingripit på olika sätt. Etienne Tshisekedi, en av oppositionsledarna, skulle ha genomfört en demonstration för en vecka sen i Kinshasa, men hindrades av militär och polis. Hans svar: ”nu börjar vi nedräkningen för Kabila”!

De unga protesterar och har skapat en kampanj ”Bye Bye Kabila” och skall officiellt starta den imorgon, lördag 26 november. De har ställt frågan vad presidenten egentligen gjort för landets unga under de 15 år han varit president. Kabila har svarat på frågan och räknat upp ett antal åtgärder som gjorts för att förbättra de ungas möjligheter. Han uppmanade också de unga att inte låta sig manipuleras av politiker eller utländska bedömare. Gruppen tänker sig att imorgon uppmana befolkningen att på ett fredligt sätt, be presidenten lämna sin post då hans tid går ut, d.v.s. den 19 december i år. Kinshasas guvernör har inte gett tillstånd till denna demonstration, men en annan befattningshavare i huvudstaden har gett ett sorts tillstånd till de unga. Det som sägs i kväll, är att polisen kommer att se till at de håller sig på angivna platser, men inte sprider ut sig i hela staden.

Den nye premiärministern, Badibanga, tycks vara sysselsatt med att diskutera den kommande regeringens sammansättning, vilka strukturer den skall ha och inte minst vilka personer som skall få ministerposter! Det har också cirkulerat frågor om hans utnämning, om Kabila gjorde rätt, om hans medborgarskap och om det kan vara ett hinder för att utse honom till premiärminister. Det tycks vara så att han har dubbelt medborgarskap, kongolesiskt och belgiskt, och synpunkterna går isär om hur detta skall hanteras!

Katolska kyrkan bad sina kyrkobesökare i söndags, och uppmanade alla politiker i landet, att skapa väg för fred och inte låta våldet ta plats då vi nu närmar oss jul och nyårshelgerna. Både USA och EU har under veckan lämnat liknande uppmaningar till alla i Kongo.

Radio Okapi och Rfi, den franska radion, har varit avstängda ett antal veckor. Någon vecka efter att de stängdes av, oväntat och oförberett, kom så en information om varför detta skett! Förklaringen var så enkel som att nya tillstånd krävs för att utländska radiostationer skall få verka fritt! Så enkelt var det! Det är ju dock lite märkligt att detta händer mitt uppe i en period då landets president är utsatt för kritik och oppositionen inte får verka fritt!

De tre kommande veckorna innehåller ännu mera frågor och oro än vad som hittills upplevts av folket. Alla uttrycker oro och osäkerhet, alla ber om förbön och uppmanar oss att tänka på Kongo!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.