lördag 19 november 2016

”Pseudo stabilitet i Kongo”!

”Vi kongoleser kommer att få betala dyrt för denna lösning under många år”.
Så låter en av kommentarerna i Kinshasa idag. Kabila har gjort ett bra val av premiärminister, ur hans eget perspektiv. Badibanga är populär i Kinshasa, han försvagar UDPS och Tshisekedi och omöjliggör för Katumbi att mobilisera demonstranter i både Lubumbashi och Kinshasa. Detta tas som garanti för att det ”inte kommer att hända något den 19 december”!

Utan tvivel har Kabila lyckats med ett drag, som skulle kunna ge honom fortsatt stöd i posten som landets president. Men vem kan förutsäga oppositionens nästa drag? Idag, lördag 19 november, planerade UDPS demonstrationer i Kinshasa, för att uppmana presidenten att avgå den 19 december då hans tid går ut. Kinshasas ledning har förbjudit denna demonstration, polis och militär omringar oppositionspartiets högkvarter och Tshisekedis hem, ett damlag spelar fotboll på den plan där demonstranterna skulle samlas och motståndet är alltså kraftigt. Alla platser där demonstrationen skulle passera har isolerats av polis. Lördag vid tolvtiden, har inga incidenter eller skadade rapporterats. För någon dag sen, häktades fyra medarbetare till Tshisekedi, som planerade dagens demonstration. En medlem i UDPS konstaterar att ”detta är verkligen en diktatur, vi får inte ge uttryck för krav på vår rätt att demonstrera”. Kabila och hans närmaste tycks vara fast beslutna att inte tillåta någon form av opposition eller protest.

Samtidigt fortsätter katolska kyrkan med sitt uppdrag att samtala, skapa broar mellan alla parter och försök att skapa en verklig stabilitet i landet. I morgondagens gudstjänst kommer ett brev från påven, att läsas upp i alla katolska kyrkor. I sitt brev uppmanar påven politiker och alla i samhället att hjälpas åt att bygga broar mellan grupper med olika åsikter och tillsammans skapa fred i landet.

Ute i landet beror lugn och stabilitet av det som sker i Kinshasa. En kollega i Inongo, berättar att det är relativt lugnt där, men att ”vi följer och kopierar det mönster av reaktioner som pågår i Kinshasa”. Bedömare tror att det internationella samfundet låter sig luras av denna pseudo stabilitet i Kongo.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.