onsdag 17 februari 2016

Leopardernas återkomst

Kongo vann de afrikanska mästerskapen i fotboll, som i år spelades i Kigali, Rwanda! Finalen spelades den 7 februari mot Mali och Kongo vann med 3 – 0. Då Kongos lag, Leoparderna, återvände med flyg till Goma, togs de emot med stor glädje och stora folkmassor. Detta ägde rum igår, den dag då oppositionen uppmanat till ”Ville morte”. Företrädare för oppositionen anger att Leopardernas återkomst till Goma var strategiskt planerat av regeringsföreträdare, för att sabotera oppositionens agerande. Då Leoparderna tidigare i år gratulerades av presidenten i Kinshasa, fick de inte bara hans gratulationer i ord. Varje spelare fick en summa på USD 30000 och en Toyota jeep till ett värde av USD 70000!

Gårdagens ”Ville morte” blev ett exempel på hur olika en händelse kan beskrivas. Enligt oppositionen följde kongoleserna uppmaningen och stannade hemma. Enligt regeringens företrädare, var det ett fåtal som följde uppmaningen och befolkningen gratulerades till att inte låta sig uppviglas av oppositionen! Det har dock rapporterats om att ett flertal personer från oppositionen hotades och arresterades i går och att 12 personer inte hade frigivits igår kväll. Detta skedde i Kinshasa, men även på andra platser, som Goma, Uvira och Matadi. Så rapporteras det även om att höga statstjänstemän utövat press på sina medarbetare och hotat med straff om de inte kom till arbetet. På orter i landet har statens representanter utövat press på affärsinnehavare och tvingat dem att öppna affären.

Igår öppnades också gränsen mellan Goma och Rwanda. Den har sedan 2013 varit stängd mellan klockan 18.00 – 06.00, nu är den öppen dygnet runt. Detta förklaras med det stora stöd som befolkningen i Goma och Nord Kivu utgjort för Leoparderna! Och att segerpokalen är en fredspokal, alltså behövs ingen stängd gräns längre!

Om man multiplicerar värdet av presidentens gåva till Leoparderna med 23, det antal som ingick i laget, blir det en ansenlig summa. Vi får hoppas att inga andra, vare sig personer eller arbetsinsatser, blev lidande p.g.a. en förlust motsvarande ca 20 miljoner kronor! Man undrar!

Presidentens löfte i december 2015, om att val och dialog skall ske i äkta kongolesisk anda, tycks nu bekräftas, i både smått och stort!



tisdag 16 februari 2016

Dialog eller val ?

Tisdag den 16 februari hade oppositionen uppmanat till ”Ville morte” i hela Kongo. Detta av två skäl. Dels för att minnas de kristna som i en fredsmarsch den 16 februari 1992 i syftet att demokratin skulle få större plats i landet, dödades på order av den dåvarande presidenten Mobutu. Dels för att uppmana landets ledare att respektera konstitutionen och nu planera presidentvalet.

Uppmaningen respekterades och Kinshasa och städer i hela landet var ”döda”, inga affärer var öppna, inga bussar och ingen handel på marknader, människor stannade hemma och studenter gick inte till skolor och universitet.

Samma dag presenteras en gemensam kommuniké av Afrikanska unionen, FN och EU, där landets ledare uppmanas att skapa en dialog, för att stärka demokratin. Denna fråga tolkas olika av många inom oppositionen. Vissa anger rädsla för att en dialog skall göra det möjligt för presidenten att sitta längre än den tid han är vald. Den rädslan tycks göra att behovet av en dialog och demokrati samtal skjuts undan.

Häromdagen hade jag ett intressant samtal med en god vän i Kinshasa. Han berättade att många av de 30 TV kanaler som sänder i huvudstaden inte är så kontrollerade av staten och därför kan överdriva och vara mer aggressiva i sin kritik av president och regering. Han bedömde också att företrädare för den katolska kyrkan är mindre aggressiva i sin kritik nu än tidigare och att detta skulle bero på att någon i Vatikanen manat till försiktighet. Han berättade också att det i mars månad skall vara val av guvernörer, bl.a. till den nya provinsen Mai Ndombe, men att ingen ännu vet vilka kandidater det finns att välja bland.

Att försöka förstå vad som händer i Kongo har aldrig varit lätt! Då jag läser olika nyheter, hör vad vänner har att berätta och ser hur människorna har det, blir jag förvirrad! Vad är sant?

Grannländernas presidenter följer alla samma mönster; de tvingar sig till omval genom att ändra på konstitutionen med våld, de röjer andra presidentkandidater ur vägen och gör det omöjligt för oppositionen att arbeta demokratiskt. Kongos president följer nu samma väg. Vilket mod och vilka drivkrafter skall de personer besitta som vågar stå upp och protestera?


Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.