fredag 27 maj 2016

Rapporter om gårdagens marsch

Nu kommer olika rapporteringar om gårdagens fredsmarsch! Ett vanligt förekommande fenomen, då opposition och regeringsmakt skall rapportera om en händelse. Enligt oppositionen deltog ca 200 000, enligt polisen knappt 2000! En tydlig skillnad!
Oppositionen anger att i Kinshasa var trafiken minimal och alla affärer stängda, vilket tas som bevis för manifestationens inverkan på det dagliga livet. Kraftigaste konfrontationer blev det i Goma, med två döda, sex skadade och ett tiotal arresterade. Men även i Butembo utbröt våldshandlingar och en ung student dödades av en lastbil i den oreda som uppstod då polisen skulle skingra demonstranterna.

En ny marsch är planerad för denna fredag 27 maj. Nu i protest mot avsaknad av elektricitet. Enligt landets konstitution, har alla medborgare rätt till elektricitet! Hittills har inget hinder framförts mot dagens marsch.

Oppositionens representanter skräder inte orden: Rädsla finns inte längre; herr Kabila, som alla, måste respektera konstitutionen; vi är inte som flugor som på ett infall, kan dödas (relaterande till massakern i Benin); herr Kabila måste avgå, val måste utlysas senast 19 september annars startar ”Operationen rensa ut herr Kabila”.


torsdag 26 maj 2016

Dagens fredsmarsch

Igår meddelades att oppositionen fått tillstånd att marschera i Kinshasa, men inte i andra städer. Trots avsaknad av tillstånd försökte representanter för oppositionen att genomföra en fredsmarsch i ett antal städer i landet. I Kinshasa planerades marschen börja klockan 10, men först vid 11.30 tiden var alla samlade.

Ute i landet, i Benin, Goma, Bunia, Kalemie och Moba, stoppade polis marschen. I Lubumbashi inväntade deltagarna en ledare, som uteblev och marschen startade inte. Även i Mbandaka, Kisangani och Goma startade marschen, men avbröts av polis. I Goma rapporteras två dödsfall, en polis och en deltagare i marschen.

I Kinshasa fanns ca 1000 deltagare vid starten och leden fylldes på hela vägen. Polis och militär var utposterade och det hela gick initialt lugnt tillväga. Men då marschens deltagare närmade sig avenue 24 novembre, slog polisen till. Orsaken sades vara att marschen inte gick den utlovade vägen, deltagarna följde en egen rutt, som de inte skall ha fått tillstånd till igår.
Det blev en konfrontation med tårgas och stenkastning. Marschens deltagare skingrades!

Denna information om hur marschen avslutades i Kinshasa, finns för närvarande på fransk medias hemsida, men inte på den kongolesiska nyhetssidan! En kollega i Kinshasa har bekräftat att det varit konfrontationer mellan polis och representanter från oppositionen i Kinshasa. Kollegan och många andra, valde att inte ta sig in till stan idag. Erfarenheten låg till grund för det beslutet. Nu får vi invänta ytterligare information om situationen i Kongo.

Kollegan säger till sist: "Be för oss! Vi går nu in i en mycket turbulent period, som vi hade önskat kunna undvika"!


onsdag 25 maj 2016

Fredsmarsch, oppositionens försök och livets gång

Kongo är det intensiva landet, där allt händer samtidigt! ”Vi har varken fred eller krig”, säger en vän. Några av invånarna blundar för situationen, andra försöker ta initiativ och en grupp tittar på och är lättmobiliserade, både av regering och opposition!

Imorgon, torsdag 26 maj, ordnas en Fredsmarsch i Kinshasa, i alla andra städer och provinser är den förbjuden! Två budskap: 1) Protestera mot Högsta domstolens beslut för två veckor sen, att president Kabila förblir landets president, utöver sin mandattid, om inget val ordnas så att ny president utses! 2) Protestera mot massakern i Benin i början av maj månad. Oppositionen informerar inför marschen; ”Vi vill gå tillsammans med landets ledare, för att skapa fred! Regeringen bör skicka militärer, vapen och tårgas till Benin för att bekämpa terrorister”! Hur torsdagens marsch skall genomföras och vilket resultat den kommer att ge, vet vi något om imorgon kväll.

Oppositionen för en svår kamp mot landets ledare. Förberedelser för morgondagens marsch, har gett makten anledning att häkta, arrestera och tortera oppositionens företrädare. I måndags togs nio representanter för oppositionen i Matadi till en utfrågning och sju arresterades! En presidentkandidat, ex guvernör, har häktats och åtalas för att störa landets säkerhet genom olika åtgärder. Han nekar till anklagelserna och har en belgisk advokat till sitt försvar.

EU har påtalat att landets instabilitet synliggörs genom den totala avsaknaden av valkalender. USA och Storbritannien har uttryckt oro för Kongos framtid p.g.a. svårigheten att planera val.

Flera fall av Gula febern har diagnostiserats och bekräftats via laboratorietester, sedan slutet av februari månad. Smittan bedöms komma från Angola och fallen i Kongo finns alltså i provinser liggande nära Angola. Det rör sig om Kongo Central, södra Bandundu provinsen och Kinshasa. Totalt 48 fall har identifierats i åldrarna 8 – 52 år och det rör sig främst om män. En vaccinationskampanj startar imorgon, 26 maj och skall pågå i 10 dagar. 2 200 000 doser finns tillgängliga. Situationen är naturligtvis allvarlig och WHO är inkopplat i kartläggning och planering av bekämpningen. Ännu anses det inte vara en internationell säkerhetsfara. Denna smitta, tillsammans med Zika viruset, som kan komma att beröra även Kongo, ökar landets sårbarhet.

Under denna period med ”varken fred eller krig”, osäkerhet och virussjukdomar, lever människor sitt dagliga liv. Alla försöker överleva och klara sin vardag. En kvinna, vars man ligger döende, gråter ohejdat, de har inga egna barn och hennes framtid ser mycket svår ut. En läkare försöker ta sig fram till avlägsna hälsocentraler för att möta patienter och ge råd till sjukvårdare. En lärare gör sitt bästa i det klassrum som ser ut som en lerhydda med total avsaknad av det vi bedömer skall finnas i en skola. Stora delar av befolkningen bryr sig knappt om politik och valförberedelser! Landets framtid? Vem tar ansvar?


Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.