torsdag 12 januari 2017

Önskan om stöd av det internationella samfundet

Ärkebiskopen Marcel Utembi, deltog i går den 11 januari, via video, i Säkerhetsrådets möte i New York. Han uttryckte sin önskan om att FN och det internationella samfundet bidrar till den process som nu pågår i Kongo, med syftet att skapa politisk stabilitet i landet. Han inbjöd till samarbete för att ”Sylvesteröverenskommelsen” skall genomföras till alla delar, fram till dess att val äger rum, i december 2017. Han uttryckte också en önskan om FN truppen i Kongo, MONUSCO, skall få fortsatta medel för att bistå regeringen och skapa fred i landet. Säkerhetsrådet gratulerade biskoparna till att ha arbetat fram överenskommelsen och önskar att de skall lyckas i det arbete som återstår. Kongos representant i Säkerhetsrådet, Ignace Gata Mavita, försäkrade att överenskommelsen utgör en viktig etapp på vägen till val och stabilitet i landet.

De partier som signerade ”Sylvesteröverenskommelsen”, fick läsa motparternas förslag fram till klockan 10 idag, torsdag, 12 januari. Förslagen gäller hur makten skall fördelas, på alla nivåer, mellan de olika parterna. Många frågor ställdes, bl.a. hur det skall bli med Radio France Internationale, när kanalen åter kan bli funktionell, även frågor kring frigivning av politiska fångar diskuterades. Uppenbarligen var det inte lått att hantera alla frågor, och på deltagarnas begäran togs det paus i förhandlingarna.

Biskoparna och deltagarna är mitt uppe i den svåraste delen av förhandlingarna. Det är tydligt att det inte är självklart att alla skall acceptera och anpassa sig till överenskommelsen i realiteten. Biskoparna har som målsättning att man i slutet av denna vecka skall ha kommit ett steg vidare i dessa förhandlingar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.