torsdag 9 februari 2017

En mångfald av problem – till synes utan lösning!

Idag firades en mässa i Koeklebergs basilika i Bryssel, till minnet av Etienne Tshisekedi. Flera hundra kongoleser deltog, ett antal av Belgiens ministrar och representanter för olika organisationer. Kongolesisk musik naturligtvis, belgiska och kongolesiska präster förrättade mässan tillsammans och tal av olika personer fyllde programmet som började vid 11 tiden, då kistan, insvept i Kongos flagga, fördes in i basilikan. Journalister, fotografer och TV kameror följde programmet.

Tyvärr verkar det som att en politisk strid kommit till uttryck i samband med dödsfallet. Ett meningsutbyte äger rum mellan regeringens talesman och generalsekreteraren för UDPS. Frågan gäller hur, var och när begravningen av Etienne Tshisekedi skall äga rum. Från regeringen kom informationen att den skulle, i samarbete med familjen, planera begravningen, att regeringen skulle betala alla kostnader för resa från Bryssel till Kinshasa för alla deltagare och släktingar. Strax därefter kom budet från UDPS, att ingen kunde besluta i denna fråga, ingen utom UDPS. Två villkor nämndes; beslut skall tas om var begravningen skall äga rum och i vilken form och att ett mausoleum skall byggas i centrala huvudstaden, för att för alltid bevara minnet och kroppen efter denna demokratins fader, samt att regeringen ansvarar för alla kostnader! Generalsekreteraren påminner i samma andetag om att den enda politiska ordning som gäller idag, är Sylvesteröverenskommelsen, och påpekar vikten av att den skall tillämpas i sin helhet! Moïse Katumbi, oppositionspolitiker i landsflykt, efter att han har fått problem med nuvarande president, då han anmälde sin kandidatur för presidentposten, deltog i dagens mässa. Han har därefter uttalat sig och sagt att han har för avsikt att återvända till Kongo, tillsammans med Tshisekedis stoft!

I Kimpese tycks lugnet ha återställts. Rapporter anger att livet fungerar igen, affärer är öppna, alla går till sina arbetsplatser och skolor, trafiken är åter i gång på vägen mellan Kinshasa och Matadi! En grupp med representanter från FN enheten i Kongo, har idag, torsdag, besökt Kimpese, för att utvärdera händelserna då 20 personer omkom i oroligheter under flera dagar.

Väldiga regn har skadat hus, vägar och människor i Kinshasa under några dagar. I tisdags omkom fyra personer i olika delar av huvudstaden. Ansvariga har i uppgift att begrava de döda och se till att folk som bor i känsliga områden drar sig bort från flodbäddarna, då risken för nya ras är påtaglig. Floder och flodområden är tilltäppta av sopor och detta bidrar till de enorma översvämningar som nu uppstår. Huvudvägen mellan Kinshasa och Matadi är avskuren på en plats och en stor omväg har skapats med olika maskiner. Människor som bor i området, berättar att detta inte är ett nytt problem, det har funnits länge! ”Vi har rapporterat om översvämningar under många år, de har kommit och konstaterat och sen har inget hänt”!

I Nord Kivu har den senaste tiden en maï-maï milis grupp härjat. I tisdags tillfångatogs en av ledarna för den religiösa gruppen ”Corps du Christ”, David Maranata, av regeringsarmén. Den gruppen har det senaste halvåret attackerat området kring Beni och Butembo. Nu förväntar sig statens representanter i området att de skall få information av värde om andra grupper som härjar i området.

Problemen för landets ledare representerar en oerhört stor mångfald! Vem är den person som kan få ordning på alla detta??


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.