torsdag 2 februari 2017

"Le vieux" - Oppositionens ledare har dött

Den 1 februari 2017, dog Etienne Tshisekedi, 84 år gammal, på ett sjukhus i Bryssel, efter att ha drabbats av en propp i lungan. Miljontals kongoleser uttrycker nu att de är övergivna och oppositionen i Kongo är försvagad som aldrig tidigare. Etienne Tshisekedi återvände till Bryssel för en dryg vecka sen, för medicinsk kontroll, en enkel rutinkontroll enligt sonen Felix.

Etienne Tshisekedi har skapat oro hos ledare i Kongo, ända sedan Mobutus tid och till sina sista dagar. Han kämpade ihärdigt och envist för demokrati och kritiserade alla försök att hindra en demokratisk utveckling i sitt land.

Hans politiska karriär började som medarbetare till Mobutu, men 1980 protesterade han och tolv andra politiker och han gick då in i en ny karriär, som oppositionspolitiker. Han fängslades, torterades, erbjöds ”mutor” för att inte påtala Mobutus brister, men inget kunde hindra honom. Hans hustru Marthe stöttade honom i allt detta. 1982 bildade han oppositionspartiet UDPS (Union pour la démocratie et le progrès social), som snabbt fick många anhängare. 1992 togs han åter i Mobutus tjänst, som premiärminister, men det blev en kort tid, endast 7 månader. Tshisekedi fortsatte därefter som oppositionspolitiker. I presidentvalet 2011, vann den nuvarande presidenten över Tshisekedi, trots misstankar om valfusk, något som exempelvis Frankrikes president Hollande gav uttryck för då han besökte Kongo 2012, och mötte Tshisekedi mot Kabilas vilja.

Vad detta kommer att betyda för den nuvarande processen i Kongo, är naturligtvis för tidigt att veta något om. Sonen Felix, är en kandidat till posten som premiärminister. Men frågan om vem som skall utses till den posten är ju en av de olösta frågorna.

Kommer de katolska biskoparna att få fortsatt förtroende av presidenten, då de återvänder till Kongo om några dagar? Svaret på den frågan, kanske kan ge oss en fingervisning om den fortsatta utvecklingen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.