måndag 13 februari 2017

Politiken styr begravningsplaneringen

I fredags sammankallades plötsligt till samtal med de katolska biskoparna i Kinshasa. Det var det första efter att biskoparna återvänt till Kongo. Endast ansvariga för de olika grupperna och biskoparna möttes. Inget, inget har rapporterats efter samtalet! Endast ett rykte har sipprat ut; att under denna vecka skall presidenten tillkännage vem som blir premiärminister i den nya regeringen! Ryktet säger också att det ”förmodligen” blir Felix Tshisekedi. Om detta är ett önsketänkande eller vad som verkligen sas, kan man undra över!

UDPS har idag hållit presskonferens i Bryssel. Alla väntar på information om när Tshisekedis kropp skall transporteras till Kongo, om när och hur begravningen skall äga rum. Den information som gavs, var att inget har beslutats tillsammans med regeringen om begravningen! Sonen, Felix Tshisekedi, angav att de är villiga att hjälpa regeringen, så att det inte blir ett blodbad, då kroppen kommer till Kinshasa! Sonen fortsätter; ”om ett mausoleum byggdes för Laurent Kabila, varför inte för Etienne Tshisekedi”? Presskonferensen gav alltså inte mycket klarläggande i den fråga som alla väntar svar på! Familjen har uttryckt frågetecken krig varför den sjuke fick vänta så länge på att bli opererad, varför han skulle sövas och hur det kom sig att han dog på sjukhuset. Nu önskas att obduktion skall ske, för att om möjligt kunna svara på alla dessa frågor.

I stadsdelen Limete och i Kasai Oriental, har man ordnat med möjligheten för anhängare av UDPS, att skriva sina kondoleanser i en bok och tillbringa en stund inför minnet av den avlidne. I Limete, har man ordnat med detta i entréplanet i det hus, som är högkvarter för partiet. Där uppstod tumult, då en tidigare generalsekreterare för partiet kom till platsen igår söndag. Som förklaring ges att ”vi vill inte bidra till att öka den spänning som råder”! Samtidigt anges att den 15 februari, skall man fira att det är 35 år sedan partiet bildades! I Mbuji Mayi, Kasai Oriental, hålls idag en minnesmässa på guvernörens begäran. Mässan äger rum i katedralen, Saint Jean Baptiste de Bonzola.

Journalister anger att det tråkiga har hänt; politiska diskussioner och kontroverser drabbar familjen och den döde. Beslut om begravning har inte tagits. Det tycks som att det ändå pågår en sorts samtal i det fördolda, med okända resultat för media. Samtal både om begravning och om den fortsatta politiska processen. Man får intryck av att det finns ett samband mellan begravning och framtidens politiska karta. Situationen i landet är uppenbarligen mycket skör och säkerhetsläget på gränsen till det hållbara.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.