lördag 11 mars 2017

Barns utsatthet och våld mot civila

I provinsen Kasaï Central, där strider mellan milis och regeringstrupper blossar upp ständigt, är barnen stora förlorare. I medeltal har skolelever i provinsen hittills gått miste om 2 månader av skoltiden. Unesco anger att då elever gått miste om tre månader, blir det ett förlorat skolår. Nu bedömer Unesco att detta skolår kommer att bli ett förlorat år för barnen i provinsen. Som en följd av striderna i de isolerade områdena, med dåliga vägar och transportmöjligheter, väljer många av lärarna att lämna sina uppdrag. Det uppstår alltså också en lärarbrist. Dessa barn, som inte får sin undervisning, bildar en rekryteringsgrupp för milisen. Det är den stora faran och sorgen för familjer med barn i skolåldern! Experter på problemet ”Barnsoldater”, anger att drygt 50 % av milisgrupper utgörs av barnsoldater!

Även idag, lördag, har strider ägt rum i Kasaï, i staden Mwene Ditu. Skottlossning hördes tidigt i morse och alla aktiviteter har varit avbrutna hela dagen. I dessa strider rapporteras att 18 milis soldater och 2 regeringssoldater dödats, samt 1 regeringssoldat och 9 civila är allvarligt skadade. Ett antal familjer i staden har rapporterat att deras barn försvunnit.

FN:s nye generalsekreterare, Antonio Guterres, har rapporterat om sin stora oro för den markanta ökning av brott mot MR frågor och mot civila i Kongo. MONUSCO har rapporterat att det var 5190 brott mot MR frågor i Kongo 2016, en ökning med 30 % från 2015. Guterres föreslog därför Säkerhetsrådet igår, fredag, att antalet FN soldater i Kongo, skall utökas med 320 nya. Idag finns nästan 19000 FN soldater i Kongo och MONUSCO utgör redan den viktigaste och dyraste FN insatsen i världen. Han föreslår att de nya soldaterna skall baseras i Lubumbashi och Kananga, där risken är stor att det under valperioden uppstår problem och där det idag inte finns FN soldater. Han föreslår också att 36 bepansrade militärfordon skall rekvireras för de nya soldaterna. Säkerhetsrådet skall rösta om detta förslag den 29 mars. En osäkerhetsfaktor utgörs av att USA:s nye FN ambassadör, har aviserat en sänkning av alla fredsbevarande utgifter! USA står för 29 % av FN:s budget, så det finns anledning till oro för att förslaget inte går att realisera.

FN har också begärt att det skall göras en undersökning, en enkät, om det stora antal brott mot civila den senaste tiden i Kongo. Vissa bedömare i Kongo, anger att regeringen inte har visat något intresse för detta och är därför oroade.

Barns utsatta situation, våld mot civila och total frånvaro av respekt för MR frågor! Och i detta läge, visar inte landets makthavare något intresse för att åtgärda dessa problem! Den bild som ges av Kongo i media inbjuder inte till besök i landet! Ändå vet vi, som har bott och arbetat där, att det finns så mycket värme, omsorg och kärlek mellan människorna där! I de områden som inte är berörda av milisgrupper, dit regeringssoldater inte når, där livet fungerar relativt bra, där är det en annan bild som möter oss än i de utsatta områdena vi får läsa om. Frågan inställer sig, åter och åter, hur länge räcker människornas tålamod? Hur länge kan ”ungdomarna på gatorna” i storstäder, vänta på att de katolska biskoparnas insats ger resultat? Ingen vet. Ingen vet när nästa utbrott sker. Vi kan ana människornas oro och ängslan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.