torsdag 16 mars 2017

Biskoparna åter i funktion, åtgärder mot våldet i Kasaï

Inrikesministern i Kongo, har besökt flera platser i Kasaï provinsen. Vid besöket i Mwene-Ditu, informerade han befolkningen om att dagen innan hade beslut tagits om att borgmästaren och vice borgmästare avsatts. De har nu tillfälligt ersatts av två andra personer. Anledning till avsättningen är att de ansvariga inte på ett korrekt sätt hanterat de våldssituationer som uppkommit genom Kamuina Nsapugruppen. ”Deras närvaro har spridit terror och befolkningen är lämnad helt utan skydd”, enligt inrikesministern. I Kananga har aktiviteterna försiktigt återgått till normal nivå, men alla skolor är fortsatt stängda. Detta efter att Kamuina Nsapu gruppen närmat sig staden och skapat rädsla. Ordningspolis öppnade eld mot gruppen i tisdags, något som skapade stor skräck och delar av befolkningen sökte stöd i lugnare delar av Kananga. Inrikesministern besökte även Kananga.

I eftermiddag återtas så samtalen under biskoparnas ledning. Biskoparna själv anser att det räcker med samtal denna enda eftermiddag för att lösa de frågor som återstår! ”Men, om andra önskningar finns bland deltagarna, kan det ta längre tid”, tillägger deras talesperson. ”Det är bråttom nu, befolkningen är otålig och kan inte vänta längre! Landets situation är i bottenläge, det brådskar”, säger en av biskoparna innan samtalen började.

Kasaï och Kivu har blivit de två provinser där våldet fått mest rubriker. Kongo Central var på väg till samma grupp, men där avstannade våldet efter att ledaren för Bundu dia Kongo fängslades. Kommer ytterligare oroshärdar att uppstå? Kommer Kasaï och Kivu våldet att spridas? Kommer samtalen idag att leda till att Sylvesteröverenskommelsen blir verklighet?
Om det blir så, vad händer då??


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.