lördag 4 mars 2017

Splittrad opposition – ett nytt och starkt vapen i presidentens hand!

Så har slutligen – äntligen – de förenade oppositionspartierna utsett två nya ledare, efter den avlidne Etienne Tshisekedi. Detta inträffar en dryg månad efter hans död och efter ca 10 dagars intensiva samtal. Man har nu utsett en politisk ledare, Felix Tshisekedi, och en strategisk ledare, Pierre Lumbi, som också får titeln ”Chef du Conseil des sages”. Att det blev en sådan lösning, kan nog anses bero på att man ville tillgodose de två lägren inom den stora gruppen av oppositionspartierna. Detta beslut förmedlades till biskoparna, som noterade detta och nu vill gå vidare i sina förhandlingar. Men – då uppstår viss oordning i oppositionsledet: en falang, missnöjd med de två utvalda, utropar en annan person som ”Chef de Conseil des sages”, nämligen Joseph Olenghankoy! De anser att det som skett är totalt misslyckat; ”Vi kan inte låta en person som inte opponerar sig, ersätta den store oppositionsledaren Etienne Tshisekedi”! Så nu finns det två personer som skall informera presidenten om förslag till ny premiärminister! Detta måste ju vara presidentens önskade situation! En splittrad opposition. Nu ber biskoparna att oppositionen skall enas, för att förhindra en ytterligare komplikation på vägen mot en ny premiärminister!

Sent i går kväll, överlämnade sig ledaren för Bundu dia Kongo, Né Mwanda Nsémi, till polisen. Under nästan tre veckors tid har han barrikaderat sig i sitt hus i Ma Campagne, Kinshasa. Han anklagas för att ha uppmanat folket att fälla presidenten och även till flera dödsfall i Kongo Central. Polisen hade omringat huset sedan fredag förmiddag och försökte på olika sätt få honom att komma ut ur huset, vilket de slutligen lyckades med. Han kommer nu att ställas inför rätta och eftersom han är ledamot i parlamentet, har han rätt till speciell hantering av rättsväsendet.

Under denna politiskt känsliga period, pågår strider och våldshandlingar på flera håll i det stora landet. I Kivu deltar flera milisgrupper, FN soldater och regeringstrupper i strider; det är i Lubero och Rutshuru områdena där milis strider och där även M23 milisen nu deltar; i norra delen av Nord Kivu fortsätter oroligheterna runt Beni och nu även kring Butembo; i Tangyanika provinsen är det fortsatta våldshandlingar mellan Batwa och Luba folken, dessa har pågått sedan 2013 och FN bedömer att de enskilt största folkomflyttningarna under 2016, har skett i det området; en regeringsdelegation, med inrikes ministern, besökte området den senaste veckan; i Kasaiprovinsen ökat våld sedan augusti 2016, då en traditionell ledare dödades; så i Kongo Central finns gruppen Bundi dia Kongo, som skapar osäkerhet och våldsyttringar. Man kan undra om det finns en gemensam tråd i dessa våldshandlingar, varför inträffar allt detta just nu? FN bedömer att ca 2,2 miljoner människor nu är på flykt i sitt eget land. Av dessa har ca 300 000 tillkommit de senaste sex månaderna i Kasai och Tangyanika provinserna! Bedömare anser att det troligen inte finns någon gemensam faktor som styr alla dessa grupper – endast den situation som råder; en svag president med en svag regering!

Men nu har presidenten ett nytt vapen, den splittrade oppositionen. Biskoparnas förmåga prövas nu i nya utmaningar! Kvarstår frågorna kring den 11 mars! Vad kommer då att hända?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.