söndag 12 mars 2017

Ytterligare våld och unga förövare!

Även idag har det varit sporadisk skottlossning i Mwene Ditu, Lomani provinsen. Idag var det många fler milismän som deltog, upp till 300, varav många barn, så unga som i åldern 12 – 13 år! Kyrkorna öppnade sina dörrar som vanligt vid sju tiden i morse, men fick order om att skicka hem de som kommit, för att de inte skulle bli offer för skottlossningen. Det rapporteras att barnen som ingick i milisgruppen, var flera till antalet än de poliser som fanns på plats! Inga rapporter har lämnats om eventuellt skadade och döda. Ikväll rapporteras att det är ett spänt lugn i området. Borgmästaren i Mwene Ditu anger att de milissoldater som tagits till fånga, berättar att deras mål är att helt inta staden för att på sikt kontrollera Mbuji Mayi.

I går, lördag 11 mars, plundrades universitetssjukhuset i Mbandaka av ”beväpnade banditer”. Mediciner, material, telefoner, pengar och utrustning fördes bort. Operationssalen, förlossningssalen och vårdpaviljonger förstördes. Senare på kvällen och natten rapporteras om ytterligare inbrott i Mbandaka. Polisen anger att de inte har den utrustning som behövs för att stoppa banditerna! Befolkningen har reagerat inför dessa våldshandlingar och polisens oförmåga med att återgå till ”traditionell rättvisa”, d.v.s. de har tillämpat kulturens eget regelverk för sådana dåd. Två fall av lynchning har rapporterats av polisen. Det rör sig i båda fallen om unga män som utsatts för folkets domar. Befolkningen uppmanas att samarbeta med polisen istället för att tillämpa egna regler!

Vad är målet med dessa våldshandlingar? I båda dessa fall rör det sig uppenbarligen om unga förövare. Bristande skolgång bidrar förmodligen till allt detta. Landets situation med en splittrad opposition, katolska biskopar som kommit en bit på väg men inte nått målet – allt detta skapar oro och missnöje hos befolkningen. Det är möjligt att flera händelser av detta slag kommer att inträffa, även på platser, där det tidigare varit lugnt? Frågan är när! När blir det ytterligare våldshandlingar och när blir det lugn och ordning!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.