torsdag 20 april 2017

Osäkerhet och frågor dominerar läget i Kongo

Samtidigt som jag försöker smälta alla intryck från vår resa i Kongo, kommer ny information om händelser av olika slag i landet.

Presidenten har sagt upp avtalet med den belgiska militären, detta bestod främst i träning av kongolesisk polis. Avtalet skrevs en tid efter att den nuvarande presidenten tillträtt på sin post. Hans far, Laurent Kabila, avslutade avtalet under sin korta tid på presidentposten. Anledning till att avtalet nu är brutet, är en reaktion på Belgiens utrikesministers uttalande efter att ny premiärminister utsetts i Kongo. ”Ni har inte något att säga om våra beslut” – det är förklaring till att avtalet nu bryts. Andra diplomatiska kontakter är avvaktande inför vad som skall hända i landet!

I Kasaï har FN grupper nu upptäckt sammantaget 40 massgravar! Mellan den 28 – 30 mars, dödades minst 40 personer i området. FN uppmanar nu landets president att göra en seriös utredning av vad detta beror på. Den tidigare dödade hövdingen i Kasaï har nu återförts till familjen och skall begravas. En ny hövding, Jacques Kabeya Ntumba, är utsedd och har idag återvänt från Kinshasa, där han bott en tid, efter studier och arbete i Belgien. Han anses vara en ”bra” person, affärsman med företag inte bara i Kongo, även i Togo och Elfenbenskusten, och har stora förväntningar på sig, att nu reda ut alla missförstånd och återställa ordning och reda i provinsen!

I Kongo Central, främst i större städer som exempelvis Matadi, har beväpnade män, klädda i polisuniform, troligen stulna, gjort upprepade inbrottsräder i privathus. Folket har vädjat till provinsens guvernör om ökade medel till lagens väktare i området!

Fredag den 14 april, mördades en läkare, gynekolog, vid sjukhuset Kasonga i Uvira, Bukavu, östra Kongo. Han var nära medarbetare till Denis Mukwege, Han hade en tid haft säkerhetsskydd, men detta hade dragits in för ca en månad sen. Under fredagen hade han arbetat tillsammans med Dr Mukwege och då uttryckt, som tidigare, sin känsla av osäkerhet. På kvällen mördades han i sitt hus, av en grupp, som tog sig in på tomten via den mur som omgärdade huset. I går, onsdag 19 april, var det protestmarscher i Uvira, kvinnor och andra skanderade: ”Säkerhet åt läkarna. Sluta med våldet mot dem. Det är för mycket nu”! Idag, torsdag 20 april, begravdes han i Uvira.

Den premiärminister som utsågs den 7 april, Tshibala, har ännu inte presenterat sin regering! Uppenbarligen är detta ett svårt uppdrag! Det är fortsatt mycket spänt mellan den radikala oppositionen, främst företrädd av UDPS, och sittande president! UDPS bedömer att valet av premiärminister inte är i överensstämmelse med Sylvesteröverenskommelsen och kan därför inte godta beslutet. Skall Kabila ännu en gång utse någon som kan medla? Efter de katolska biskoparnas insats, finns nu en annan modell för medling, Maman Sambo Sidikou, FN representant i området, skall ha erbjudit sina tjänster.

UDPS kandidat till premiärministerposten, Felix Tshisekedi, åkte från Kongo dagen innan den utlysta fredsmarschen, 10 april, och befann sig alltså utomlands den dagen. Många spekulerar kring orsaken! Dessutom är det oklart var han befann sig; i Addis Abeba, för att delta i ett afrikanskt möte, eller i ett annat land, för ett möte med Moïse Katumbi, den presidentkandidat, som UDPS förordar? Då han återkom till Kinshasa, måndag 17 april, var vägen från Ndjili till bostaden i Liméte, kantad med anhängare och andra som hyllade honom. Han står fast vid sin synpunkt, inget samarbete innan vi har diskuterat oss fram till en gemensam plan!

Osäkerheten och oron är stor i Kongo! Ledarna är mycket känsliga och kan tyckas överreagera då utländska diplomater uttalar sig om läget. Många är missnöjda med valet av premiärminister och ser inte att detta kommer att leda till någon förbättring av landets situation.

Vi har stor anledning att följa utvecklingen i Kongo den närmaste tiden!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.