onsdag 7 juni 2017

FN hotar, våldet ökar, krav på kyrkor att organisera sig

FN:s råd för mänskliga rättigheter sammanträdde den 6 juni i Geneve. Det beslutades då att om Kongo inom 48 timmar inte accepterar en gemensam enkät över våldet i Kasaï, kommer tidigare förvarningar om en internationell enkät att förverkligas. Ända sedan mars månad har rådet uttryckt behov av en gemensam enkät och nu vill man gå till handling. Rådet anger att den dramatiska och våldsamma situation som råder i Kasaï riskerar att ytterligare förvärras och att spridas till intilliggande områden, främst till gränstrakterna mot Angola. Sedan hösten 2016 har våldet upptrappats, drygt 400 människor har dött, ca 1,3 miljoner har flytt från området och ca 40 massgravar har hittats i området. Det var i mars månad som två FN experter dödades i området. FN och andra internationella organisationer är angelägna om att få fram frakta om vad som hände.

Kongos minister för MR frågor, Marie-Ange Mushobekwa, har som svar på ”hotet” från FN, svarat att Kongo har inget att dölja! ”Vi tar gärna emot bidrag av tekniskt och logistiskt slag och om FN vill sända experter som stöd till kongolesisk personal är de välkomna”! Vidare underströk ministern att det är Kongos regering som skall leda enkäten.

Den 6 juni ägde ett möte rum i Kinshasa; mellan stadens högste polischef och representanter för olika kyrkor. Syftet med mötet tycks ha varit att ”bringa ordning” i kyrkornas arbete i staden. De har nu fått tiden fram till den 26 juni på sig, för att se till att de har sina dokument i ordning, alltså officiella dokument som visar att de har statens tillstånd att existera. Efter detta datum får de inte ordna samlingar på offentliga platser utan speciellt tillstånd och inte heller föra oljud på dagar och/eller nätter! Polischefen säger att ”Vi är alla Guds barn och har inte något intresse av att utmana staten, det skulle vi inte vinna något på. Det beslut vi nu tagit är ett sätt att garantera de kristnas säkerhet”. Detta uttalande har bekräftats av en pastor som deltog i mötet.

Det framgår inte om ECC (de protestantiska kyrkornas paraplyorganisation) eller katolska kyrkan har deltagit i detta möte eller om det riktades främst till de nya karismatiska kyrkorna och bönegrupper som vuxit lavinartat i huvudstaden på senaste tid.

Nu inväntar vi den gemensamma enkät som skall ledas av Kongos regering! Vad den skall resultera i, får vi förhoppningsvis läsa om någon gång i framtiden!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.