fredag 29 september 2017

Yakutumba borta för alltid eller kommer han igen???

Många tankar, frågor och synpunkter delas mellan bedömare och journalister, efter försöket den gångna veckan att inta Uvira. Frågan gäller om detta var en engångsuppvisning av Maï-maï gruppen under ledare Yakutumba, eller om gruppen kommer tillbaka inom överskådlig tid? Många missnöjda med regimen finns i det berörda området och reaktioner av missnöje exploderar lätt. I Panzi området var det nyligen tydligt missnöje mot vissa fenomen och reaktioner hos folket kom snabbt till ytan. Intressant är också att det var ju i detta område, som den sittande presidentens far, en gång i tiden vann anhängare. Yakutumbas grupp har ryktet att inte vilja skada civilbefolkningen, något som talar för en god vilja hos denna milis grupp! Det finns alltså en möjlighet att Yakutumba vinner nya anhängare till sin grupp, vilket skulle tala för att han återkommer! Osäkerheten är stor!

Regeringsarméns högste befälhavare har uttalat sin strategi; ”Vi vill göra av oss med den här gruppen, en gång för alla!” Men det blev tydligt under försöket, att armén inte kunde ensam bemästra situationen. Folket i Uvira var dödsförskräckta, de har erfarenhet från tidigare av rebellattacker, och ville ta sig till Burundi. Det angavs ett behov av att skapa en humanitär korridor, som civilbefolkningen kunde använda. Men FN soldaterna protesterade mot detta och folket fick acceptera att vänta inne i sina hus. Tillsammans med FN gruppen fick så regeringsarmén slutligen övertaget.

Så är frågan; vad händer nu? Väntan förstås!

Spekulationer finns att militärens ingrepp och förnedring av gruppen, gör att unga inom civilbefolkningen kommer att vilja ansluta sig till Yakutumba.

Men så finns presidentens och militärens möjliga drag; att införa ”l´état d´urgence (= nödläge)” inom hela landet p.g.a. den upptrappande våldssituationen. Detta är möjligt då en stats existens hotas av en exceptionell allmän nödsituation, enligt en internationell konvention om medborgerliga och politiska rättigheter. (Kongo har signerat denna konvention). Förslag om införandet av nödläge, har nämnts flera gånger under det senaste året. Bl.a. har en ungdomsrörelse, Kabila trogen, ”krävt” detta då oroligheterna ökade i huvudstaden. Även då Bundu dia Kongo gruppen orsakade oro i Kongo Central, nämndes denna möjlighet.

”Etat d´urgence”, nödläge, skulle definitivt omöjliggöra val under den tid det gäller! Helt till presidentens favör!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.