lördag 24 februari 2018

Förberedelser pågår inför den tredje marschen, söndag 25 februari!

Katolska kyrkans lekmän inbjuder till en tredje marsch imorgon. De två tidigare, 31 december 2017 och 21 januari 2018, slutade med skottlossning, tårgas och många döda. Makten, landets ledning, visade sitt rätta ansikte! Arrangörerna, katolska kyrkans lekmän, är övertygade och står fast vid sitt beslut; ”Vi fortsätter tills vårt land fått en annan ordning, tills Kongo blivit en rättsstat och diktaturen är borta”! Igår samlades många i kyrkorna för att be, på uppmaning av påven, som utlyst en bön och fastedag för Kongo och Sydsudan.

Även makten med presidenten i täten förbereder sig! Hur skall man annars tolka informationen om att två telekombolag igår fick kallelse till ett sammanträde idag, lördag kl 9, hos presidentens säkerhetschef? Ämnet för mötet, eller skälet till att de kallats, angavs inte. Men alla misstänker att det medför en order om att bryta internetkontakterna i morgon! De som bor i Kinshasa kan eventuellt använd SIM kort, som är utgivna av telekombolag i Brazzaville och försäljning av dessa kort har nu fått ett uppsving! En försäljare, som sedan 2005 sålt SIM kort från Brazzaville, anger att efterfrågan nu har ökat. Men att priset har stigit markant! (Av egen erfarenhet vet jag att dessa SIM kort inte ger bra kontakt i Kinshasa).

Guvernören i Kinshasa har idag meddelat att han inte känner till något om morgondagens marsch! Han anger att han tidigare inbjudit arrangörerna till ett arbetsmöte i denna fråga, men eftersom de inte kom, har de försuttit sin chans! Och därför kan inte ansvariga för säkerhet i staden ge det skydd som kan krävas!!

En tidigare inrikesminister i Kongo, uppmanade igår sin efterträdare att ”se upp” med vissa oroselement. Han varnar för ”anarkistiska grupper, som med förespeglingen att de är kristna, uppviglar andra i samhället”! Representanten för den katolska grupp, som arrangerar marschen, frågar sig hur detta kan tolkas som anarki? ”Vår konstitution ger oss rätten att demonstrera! Hur kan det vara farligt att önska val som avslutar landets kris och som går lugnt tillväga”?

Representanter i Kinshasa för EU, USA, Kanada och Schweiz har idag i en gemensam kommuniké uppmanat alla deltagare i morgondagens marsch att avstå från alla former av våld. De påminner om den grundläggande frihet som rätten att demonstrera och rätten att delta i gudstjänster utgör, något som också förutses gälla i Kongo, enligt Sylvesteröverenskommelsen.

Tidigare idag kom meddelandet om att ”makten” förbjuder den planerade marschen imorgon. Sedan kl 17 idag, finns ett antal s.k. ”Säkerhetsgrupper” utplacerade på flera platser i Kinshasa. ”Check-Points” är installerade utmed de stora gatorna och vägarna, alla bilar undersöks och ID papper kontrolleras.

Idag avslutas alla mail från Kongo med orden; ”det sista innan internet bryts”! Människorna är medvetna om vad som kan hända imorgon. Men nog måste man ställa sig frågan, igen, hur långt kommer presidenten att gå? Är han helt blind och döv för folkets situation?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.