torsdag 8 februari 2018

Pastor Ekofo och hans försvinnande

Pastor François David Ekofo höll det nu berömda kritiska talet den 16 januari i den protestantiska katedralen i Kinshasa, då en mässa till minnet av Laurent Kabilas död firades. Kabila hade då valt att låta mässan äga rum i protestanternas kyrka, eftersom han inte längre har en god relation med katolska kyrkans företrädare. Ekofo undervisar på UPC (Kongos protestantiska universitet) och tillhör ECC (Kristi Kyrka i Kongo). Det rapporterades tidigare att han flög till USA i lördags, eventuellt p.g.a. att han liksom hans katolska kollegor blivit utsatta för hot av okända personer. Enligt viss information har han efter den 16 januari bott på okänd plats.

Igår kom ytterligare information om hans resa till USA. ECC, med nyvald ledare, pastor Bokundoa, informerade myndigheter och allmänheten, att man på ECC inte visste var pastor Ekofo befann sig och att sedan i söndags hade man inte haft någon kontakt med honom! Det meddelandet skapade många frågor!

Samma dag kom en bekräftelse från MONUSCO, att pastor Ekofo funnits med på ett FN plan, som flög från Kinshasa till Goma och sedan vidare till Entebbe, i Uganda. Detta är inte konstigt, eftersom privatpersoner ofta finns med som passagerare på FN planen, om de inte är fullsatta. Även idag kommer en bekräftelse från FN, denna gång från taleskvinnan för MONUSCO i Kongo, Florence Marchal. Hon tillade att det var på hans egen begäran han gick ombord på FN planet och att de inte har information om hans slutdestination. ECC har idag bekräftat att de fått del av denna information.

I samtal med vänner i Kinshasa idag, får jag informationen att Ekofo inte hade meddelat någon, vare sig på UPC eller ECC, att han tänkte lämna landet och att man blev överraskad av informationen om hans resa. Vännerna berättar också att Bokundoa, den nye ledaren för ECC, betonat att Ekofo talade å ECC:s vägnar, då han höll sitt tal.

Situationen i Kinshasa uppges vara lugn för befolkningen. På den statliga televisionen visas många program som skarpt kritiserar den katolska kyrkan. Exempelvis visas många program med information om anklagelser mot katolska präster, gällande pedofili. Tittarna uppfattar detta som att landets ledning vill smutskasta den katolska kyrkan i Kongo. En ny fredsmarsch – demonstration planeras, i mars månad. ”Då riskerar vi att det blir en katastrof”, säger en av vännerna.

Det är tydligt att många är djupt oroade och frågar sig hur framtiden skall se ut. Vännerna jag talade med idag, var fåordiga och ville inte prata länge om ”Ekofo frågan”. Men de olika informationerna om hans resa, har skapat oro. Förmodligen försvinner den oron först den dag han kontaktar någon i Kinshasa och berättar att han befinner sig på en säker ort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.